Budyń jaglany z domową konfiturą
Porcje Czas przygotowania
2osoby max15 min
Porcje Czas przygotowania
2osoby max15 min
Składniki
  • 100g ekologicznej kaszy jaglanej
  • 1,5szklanki napoju roślinnego/mleka
  • 1/4łyżeczki kurkumy
  • 1łyżeczka masła ghee
  • 2liście kafiru(opcjonalnie)
  • 1łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii(lub ziarenka laski wanilii opcjonalnie)
  • 125g świeżej borówki
  • 2łyżki cukru kokosowego lub trzcinowego
  • 3łyżki wody
Sposób przygotowania
  1. Kasze jaglaną wsypujemy do garnka i płuczemy wodą do momentu uzyskania klarownej wody (przy ekologicznej kaszy woda jest mniej mętna).
  2. Wypłukaną kaszę zalewamy napojem roślinnym albo mlekiem.
  3. Dodajemy: liść kafir (jeżeli używamy) oraz kurkumę. Gotujemy do miękkości ok.10-12min. na średnim ogniu.
  4. W międzyczasie przygotowujemy domową konfiturę z borówki: dobrze umyte borówki dzielimy na dwie części. Pierwszą część wrzucamy do garnka, dodajemy cukier oraz wodę. Gotujemy na małym ogniu ok.5-7min. Jeżeli borówka puści soki i zrobi się lekki sos (woda się delikatnie zredukuje) dodajemy drugą cześć borówek i gotujemy ok.3min. Sprawdź smak i dodaj więcej cukru jeżeli wolisz słodsze (aczkolwiek nie przesadzaj!;)) Powstała konfitura jest delikatnie płynna – idealnie nada się do budyniu jaglanego. Świetnie smakuje na ciepło!
  5. Z kaszy wyciągamy liście kafiru (jeżeli używamy).
  6. Do ciepłej kaszy dodajemy masło oraz ziarenka albo ekstrakt z wanili. Na wysokich obrotach całość mocno blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Jeżeli budyń jest za gęsty stopniowo dodajemy napój roślinny.
  7. Ciepły budyń przekładamy do miseczki/słoika i polewamy domową konfiturą. Zamiast konfitury możesz dodać świeże owoce (max.2 rodzaje dla lepszego trawienia).