1sztukaśredniej wielkości pigwy(bądź 2 sztuk małej pigwy)
2liściekaffiru
2laskicynamonu
4sztukigoździków
3sztukiowoców jałowca
2łyżeczkisyropu daktylowego
Sposób przygotowania
Solanka: połącz przegotowaną gorącą wodę z solą. Wymieszaj i zostaw.
Kiszona pigwa: przygotuj 1 wyparzony słoik (0.75l-1l). Dokładnie umyj pigwę (nie obieramy ze skórki!). Przekrój na ćwiartki i wykrój pestki oraz twarde części ze środka. Pokrój na cienkie plasterki.
Do słoika włóż pozostałe składniki: cynamon, goździki, jałowiec i kaffir.
Następnie plasterki pigwy umieść w słoiku (tyle ile się da zmieścić). Staraj się delikatnie i ciasno umieszczać plasterki pigwy tak aby się nie połamały. Polej syropem daktylowym. Zalej ciepłą solanką.
Nie zamykaj słoików na maxa. Pozostaw w ciepłym miejscu przez 2-3 dni. Możliwe, że pojawi się pianka (to prawidłowa reakcja), jeżeli jej nie będzie to też ok! :)
Po 2-3 dniach zakręć słoiki na maxa. Odstaw w ciemnie i zimne miejsce.
Na efekt będziemy musieli poczekać. Po 3-4 tygodniach ciesz się smakiem kiszonej pigwy.