Kiszona pigwa
Czas przygotowania
do15 min
Czas przygotowania
do15 min
Składniki
  • 1litr przegotowanej wody
  • 1łyżka soli gruboziarnistej himalajskiej
  • 1sztuka średniej wielkości pigwy(bądź 2 sztuk małej pigwy)
  • 2liście kaffiru
  • 2laski cynamonu
  • 4sztuki goździków
  • 3sztuki owoców jałowca
  • 2łyżeczki syropu daktylowego
Sposób przygotowania
  1. Solanka: połącz przegotowaną gorącą wodę z solą. Wymieszaj i zostaw.
  2. Kiszona pigwa: przygotuj 1 wyparzony słoik (0.75l-1l). Dokładnie umyj pigwę (nie obieramy ze skórki!). Przekrój na ćwiartki i wykrój pestki oraz twarde części ze środka. Pokrój na cienkie plasterki.
  3. Do słoika włóż pozostałe składniki: cynamon, goździki, jałowiec i kaffir.
  4. Następnie plasterki pigwy umieść w słoiku (tyle ile się da zmieścić). Staraj się delikatnie i ciasno umieszczać plasterki pigwy tak aby się nie połamały. Polej syropem daktylowym. Zalej ciepłą solanką.
  5. Nie zamykaj słoików na maxa. Pozostaw w ciepłym miejscu przez 2-3 dni. Możliwe, że pojawi się pianka (to prawidłowa reakcja), jeżeli jej nie będzie to też ok! :)
  6. Po 2-3 dniach zakręć słoiki na maxa. Odstaw w ciemnie i zimne miejsce.
  7. Na efekt będziemy musieli poczekać. Po 3-4 tygodniach ciesz się smakiem kiszonej pigwy.