Pieczony kalafior z hummusem (v,gf,lf)
Czas przygotowania
powyżej
1h
Czas przygotowania
powyżej
1h
Składniki
1
szt
kalafioru
(średniej wielkości)
3
łyżki
oliwy z oliwek
1
szczypta
soli
(do smaku)
1
szczypta
pieprzu
(do smaku)
1
garść
świeżej bazylii
(do posypania)
Sposób przygotowania
Przygotowujemy hummus z buraka (sprawdź mój przepis) . Jeżeli nie lubisz buraka to możesz zrobić klasyczny hummus (z mojego przepisu)
Kalafior moczymy w zimnej wodzie z dodatkiem 2 łyżek sody przez 20min. Następnie płuczemy pod bieżącą wodą.
Piekarnik nagrzewamy do 170C (termoobieg).
Kalafior kroimy na pół. Osuszamy ręcznikiem papierowym. Kładziemy na blachę wyłożonym papierem do pieczenia.
Do małej miski wlewamy oliwę z oliwy. Następnie pędzelkiem kuchennym pokrywamy kalafior oliwą.
Pieczemy kalafior do miękkości (ok.20min) na dolnej półce.
Podajemy pieczony kalafior z hummusem posypane świeżą bazylią.