Domowa pizza bezglutenowa z pysznym serem burrata. Delikatna, chrupiąca i przede wszystkim -homemade-! Idealna na wspólny wieczór z rodziną bądź przyjaciółmi.
Ciasto na pizze – zrób z tego przepisu >>
Dodatki
- 1 szt. sera mozzarella
- 1 szt. sera burrata
- 50g sera parmezan
- 3 duże garści świeżej rukoli
Sos pomidorowy:
- 3 pomidory malinowe albo 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego (możesz dołożyć 1 łyżkę passaty pomidorowej)
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania
- Przygotowujemy spód na pizze według przepisu.
- Sos pomidorowy: jeżeli używasz pomidorów należy je sprzyć gorącą wodą i obrać ze skórki. Rozgnieść w palcach (albo blenderem ręcznym), czosnek przeciskamy przez praskę a następnie wszystko razem łączymy. Odstawiamy.
- Nagrzewamy piekarnik do 180C (góra i dół)
- Na spód do pizzy nakładamy sos, starty parmezan oraz mozzarellę rozdrobnioną w palcach.
- Pieczemy ok.20min (na ostatnie 5min można włączyć termoobieg).
- Następnie nakładamy świeżą burratę (możesz ją również rozdrobnić w palcach) oraz rukolę. Możesz skropić oliwą z oliwek przed podaniem.
Znajdź mnie na:
Składniki
- 1 sztuka sera mozzarella
- 1 sztuka sera burrata
- 50 g sera parmezan
- 3 garści świeżej rukoli (duże)
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego (można dołożyć 1 łyżkę passaty pomidorowej)
- 2 łyżeczki suszonego oreganu
- 2 ząbki czosnku
Porcje:
Sposób przygotowania
- Przygotowujemy spód na pizze według przepisu. (Przepis znajduję się na moim blogu)
- Sos pomidorowy: czosnek przeciskamy przez praskę a następnie wszystko razem łączymy. Odstawiamy.
- Nagrzewamy piekarnik do 180C (góra i dół)
- Na spód do pizzy nakładamy sos, starty parmezan oraz mozzarellę rozdrobnioną w palcach.
- Pieczemy ok.20min (na ostatnie 5min można włączyć termoobieg).
- Następnie nakładamy świeżą burratę (możesz ją również rozdrobnić w palcach) oraz rukolę. Możesz skropić oliwą z oliwek przed podaniem.
(Visited 299 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz