Wilgotny piernik bezglutenowy
Czas przygotowania
powyżej1 h
Czas przygotowania
powyżej1 h
Składniki
  • 300g mąk bezglutenowych (100g ryżowej,50g ziemniaczanej,50g kukurydzianej,50 g jaglanej, 50g)
  • 100g masła ghee(bądź bez laktozy)
  • 1szklanka cukru kokosowego(bądź 3/4 szklanki cukru trzcinowego)
  • 4łyżeczki cynamonu
  • 4łyżeczki goździków mielonych
  • 1/2łyżeczki świeżej gałki muszkatołowej (lub opcjonalnie gotowej przyprawy)
  • 2łyżeczki przyprawy korzennej(opcjonalnie)
  • 4łyżki naturalnego kakao dobrej jakości
  • 3łyżki powideł śliwkowych (najlepiej domowej roboty bądź dobrej jakości)
  • 3łyżki dżemu z czarnej porzeczki(dobrej jakości, najlepiej słodzony sokiem jabłkowym)
  • 250ml mleka roślinnego
  • 2łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2szt jajek
  • 2łyżki naturalnego miodu(opcjonalnie, dosładzamy na samym końcu)
  • 2łyżki masła ghee
  • 2łyżeczki naturalnego kakao
  • 2łyżki mleka roślinnego
  • 2,5łyżki cukru kokosowego/cukru pudru trzcinowego)
  • 3łyżki płatków migdałowych(sprażonych na suchej patelni, do udekorowania)
  • 3łyżki dżemu porzeczkowego(opcjonalnie, do udekorowania)
Sposób przygotowania
  1. *Jeżeli nie masz tylu mąk użyj: 150 g ryżowej, 50g kokosowej, 100g jaglanej
  2. Piekarnik nagrzewamy do 175C. Foremkę na piernik wykładamy papierem do pieczenia.
  3. W garnku na małym ogniu rozgrzewamy masło i dodajemy cukier. Jeżeli używasz Thermomix to ustaw 15min gotowania, 60C, obr. 1. Ja zazwyczaj używam Thermomix dlatego, że nie muszę pilnować garnka :)
  4. Do ciepłego masła z cukrem dodajemy: kakao, dżem porzeczkowy, powidła, cynamon, goździki mielone (+ przyprawa korzenna oraz gałka). Mieszamy 3min.
  5. Zdejmujemy garnek z ognia / wyłączamy mieszanie w Thermomix.
  6. Dodajemy sodę, mleko oraz roztrzepane jajka. Energicznie mieszamy (Thermomix obrt.6, 3 sek.)
  7. Następnie przez sitko przesiewamy po kolei mąki bezglutenowe. Mieszamy. Jeżeli masz Thermomix wsypujemy mąkę bezpośrednio do kielicha, delikatnie mieszając (obr.2). Na samym końcu energicznie mieszamy aby całość masy dokładnie się połączyła (Thermomix, obrt. 6, sek.7).
  8. Jednolitą masę wlewamy do foremki, wyłożonej papierem i wstawiamy do piekarnika (środkowa półka) na ok. 50min (+/-). Uważnie obserwujemy i pieczemy do suchego patyczka.
  9. Pozostawiamy do całkowitego ostudzenia w ciepłym piekarniku.
  10. Domowa polewa czekoladowa: do garnka wrzucamy masło i roztapiamy na średnim ogniu. Następnie dodajemy cukier, kakao oraz mleko. Mieszamy energicznie ale nie gotujemy. Masa ma być ciepła a wszystkie składniki dobrze połączone.
  11. Upieczone i ostudzone ciasto wyciągamy razem z papierem i polewamy wierzch gotową domową czekoladą. Następnie posypujemy płatkami migdałowymi ówcześnie sprażonymi na suchej patelni na złoty kolor i lekko je dociskamy.
  12. Zostawiamy piernik do następnego dnia.
  13. WAŻNE! Jeżeli chcesz możesz piernik ostrożnie przekroić wzdłuż i posmarować dżemem porzeczkowym. Delikatnie "złożyć" ciasto. Pamiętaj! Piernik musi być bardzo dobrze wystudzony. Te czynność zrób przed polaniem ciasta domową czekoladą.