Zupa z dynią, batatem i soczewicą (v,gf,lf)
Składniki
  • 3/4łyżeczki czerwonej pasty curry(opcjonalnie 1/2 łyżeczki suszonego czosnku,1/4-1/2 łyżeczki chili,1/2 łyżeczki papryki słodkiej,1 łyżeczki papryki ostrej)
  • 2szklanki dyni pokrojonej w kostkę
  • 1sztuka batat (średniej wielkości)
  • 1 i 1/2litra wywaru warzywnego
  • 200g czerwonej soczewicy
  • 1/2-1łyżka soli
  • 1łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 150-200ml mleka kokosowego
  • 1pęczek kolendry(do posypania)
Sposób przygotowania
  1. Przygotowujemy wywar warzywny. Przepis znajdziesz na moim blogu
  2. Batat obieramy i kroimy w kostkę.
  3. Dynię kroimy w kostkę (dynie piżmową nie obieramy).
  4. W wysokim garnku rozgrzewamy oliwę a następnie dodajemy pastę curry oraz jeżeli używasz suszony kminek. Podsmażamy przez kilka sekund.
  5. Dodajemy do garnka surowe ziarna soczewicy i mieszamy przez ok.2min.
  6. Następnie wlewamy ciepły wywar warzywny. Dodajemy koncentrat pomidorowy oraz sól. Gotujemy ok.5min.
  7. Dodajemy pokrojony batat oraz dynię. Gotujemy ok.5min.
  8. Następnie dodajemy mleczko kokosowe i mieszamy.
  9. Podajemy na ciepło posypane świeżą kolendrą.