Zupa z dynią, batatem i soczewicą (v,gf,lf)
Składniki
3/4
łyżeczki
czerwonej pasty curry
(opcjonalnie 1/2 łyżeczki suszonego czosnku,1/4-1/2 łyżeczki chili,1/2 łyżeczki papryki słodkiej,1 łyżeczki papryki ostrej)
2
szklanki
dyni pokrojonej w kostkę
1
sztuka
batat
(średniej wielkości)
1 i 1/2
litra
wywaru warzywnego
200
g
czerwonej soczewicy
1/2-1
łyżka
soli
1
łyżeczki
koncentratu pomidorowego
150-200
ml
mleka kokosowego
1
pęczek
kolendry
(do posypania)
Sposób przygotowania
Przygotowujemy wywar warzywny. Przepis znajdziesz na moim blogu
Batat obieramy i kroimy w kostkę.
Dynię kroimy w kostkę (dynie piżmową nie obieramy).
W wysokim garnku rozgrzewamy oliwę a następnie dodajemy pastę curry oraz jeżeli używasz suszony kminek. Podsmażamy przez kilka sekund.
Dodajemy do garnka surowe ziarna soczewicy i mieszamy przez ok.2min.
Następnie wlewamy ciepły wywar warzywny. Dodajemy koncentrat pomidorowy oraz sól. Gotujemy ok.5min.
Dodajemy pokrojony batat oraz dynię. Gotujemy ok.5min.
Następnie dodajemy mleczko kokosowe i mieszamy.
Podajemy na ciepło posypane świeżą kolendrą.