Czy są tutaj fani/fanki kopra włoskiego? Ja bardzo lubię i w tym risotto jest genialnym dodatkiem. Proste danie a zarazem wyśmienite!
Składniki (4 porcje)
- 250 g ryżu arborio (można użyć również brązowy)
- 500 ml ciepłej wody albo bulionu warzywnego
- ½ świeżej cebuli średniej wielkości (szalotka albo biała)
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki masła wegańskiego (odpowiedniego do podgrzewania)/masła ghee/zwykłego masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka oliwy z oliwek: czosnkowa/truflowa albo oleju z orzechów włoskich/ z ostropestu do polania
- 1 świeży koper włoski (1 porcja)
- Sól i pieprz do smaku
- 20g ser parmezan / ser parmezan wegański / płatki drożdżowe nieaktywne
- 30 ml białego wina (najlepiej półwytrwane, opcjonalnie)
- karmelizowanie: 2 łyżki syropu z agawy, szczypta chili albo pieprzu cayenne, 1 łyżka oliwy z oliwek do podsmażenia kopru
Sposób przygotowania
- Czosnek i cebulę szatkujemy w małą kosteczkę.
- Patelnie rozgrzewamy z dodatkiem 1 łyżki masła oraz 1 łyżki oliwy. Wrzucamy czosnek oraz cebule delikatnie podsmażamy na małym ogniu.
- Dodajemy ryż i całość delikatnie podsmażamy do lekkiego zarumienienia.
- Następnie podlewamy winem (jeżeli używamy). Mieszamy i czekamy aż lekko wyparuję.
- Dodajemy wywar i przykrywamy pokrywką. Gotujemy pod przykryciem ok.15min na średnim ogniu – od czasu do czasu mieszając. Uważamy aby nie przypalić.
- Ścieramy parmezan na tarce o drobnych oczkach (jeżeli używamy).
- Jeżeli ryż jest miękki to dodajemy 2 łyżki masła oraz parmezan. Mieszamy. Risotto powinno być delikatnie mokre a ryż al dente (w razie potrzeby można dolać odrobinę ciepłej wody). Jeżeli ryż jest twardy podgotowujemy go do momentu uzyskania miękkości.
- Karmelizowanie: W międzyczasie koper włoski kroimy na pół. Rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek na patelni. Kładziemy koper i delikatnie go podsmażamy. Wlewamy syrop, wrzucamy chili i karmelizujemy do redukcji.
- Dodajemy do risotto sól i pieprz do smaku.
- Podajemy na ciepło z dodatkiem karmelizowanego kopra, zaraz po przygotowaniu. Polewamy ulubionym olejem.
Risotto jest najlepsze ciepłe zaraz po przygotowaniu. Jeżeli zostawiasz risotto na kolejny dzień należy go przechowywać w lodówce a następnie podgrzać z dodatkiem odrobiny wody.
Znajdź mnie na:
(Visited 56 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz