Risotto z koprem włoskim (v,gf,lf)

Czy są tutaj fani/fanki kopru włoskiego? Ja bardzo lubię i w tym risotto jest genialnym dodatkiem. Proste danie a zarazem wyśmienite!

Składniki  (4 porcje)

  • 250 g ryżu arborio (można użyć również brązowy)
  • 500 ml ciepłej wody albo bulionu warzywnego 
  • ½ świeżej cebuli średniej wielkości (szalotka albo biała) 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 3 łyżki masła wegańskiego (odpowiedniego do podgrzewania)/masła ghee/zwykłego masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek: czosnkowa/truflowa albo oleju z orzechów włoskich/ z ostropestu do polania
  • 1 świeży koper włoski (1 porcja)
  • Sól i pieprz do smaku 
  • 20g ser parmezan / ser parmezan wegański / płatki drożdżowe nieaktywne
  • 30 ml białego wina (najlepiej półwytrwane, opcjonalnie) 
  • karmelizowanie: 2 łyżki syropu z agawy, szczypta chili albo pieprzu cayenne, 1 łyżka oliwy z oliwek do podsmażenia kopru

Sposób przygotowania

  1. Czosnek i cebulę szatkujemy w  małą kosteczkę. 
  2. Patelnie rozgrzewamy z dodatkiem 1 łyżki masła oraz 1 łyżki oliwy. Wrzucamy czosnek oraz cebule delikatnie podsmażamy na małym ogniu.
  3. Dodajemy ryż i całość delikatnie podsmażamy do lekkiego zarumienienia. 
  4. Następnie podlewamy winem (jeżeli używamy). Mieszamy i czekamy  aż lekko wyparuję. 
  5. Dodajemy wywar i przykrywamy pokrywką. Gotujemy pod przykryciem ok.15min na średnim ogniu – od czasu do czasu mieszając. Uważamy aby nie przypalić. 
  6. Ścieramy parmezan na tarce o drobnych oczkach (jeżeli używamy). 
  7. Jeżeli ryż jest miękki to dodajemy 2 łyżki masła oraz parmezan. Mieszamy. Risotto powinno być delikatnie mokre a ryż al dente (w razie potrzeby można dolać odrobinę ciepłej wody). Jeżeli ryż jest twardy podgotowujemy go do momentu uzyskania miękkości.
  8. Karmelizowanie: W międzyczasie koper włoski kroimy na pół. Rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek na patelni. Kładziemy koper i delikatnie go podsmażamy. Wlewamy syrop, wrzucamy chili i karmelizujemy do redukcji.
  9. Dodajemy do risotto sól i pieprz do smaku.
  10. Podajemy na ciepło z dodatkiem karmelizowanego kopra, zaraz po przygotowaniu. Polewamy ulubionym olejem.

Risotto jest najlepsze ciepłe zaraz po przygotowaniu. Jeżeli zostawiasz risotto na kolejny dzień należy go przechowywać w lodówce a następnie podgrzać z dodatkiem odrobiny wody. 

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *