Acai bowl z karmelizowanymi orzechami (v,gf,lf)

Genialna bomba witaminowa dzięki której zaczniesz dzień z przytupem! Przed Tobą sycący posiłek który pokochają rodzice jak i dzieci! Moim faworytem do tej pory był smoothie bowl szpinak>> ale ten bowl totalnie skradł moje serce. 

Składniki 

  • 2 łyżki suszonych jagód acai* 
  • 3 łyżki mrożonych jagód albo czarnej porzeczki 
  • 1 łyżka nasion chia 
  • 300g  jogurtu kokosowego (albo naturalnego)
  • 3 łyżki kaszy jaglanej 
  • 150 ml napoju roślinnego + 50ml 
  • 1 łyżka masła kokosowego**
  • Do dekoracji: borówki, jagody albo maliny, nasiona chia, łuskane nasiona konopi, 2 garści orzechów pekan + 2 łyżki syropu z agawy***

Jeżeli nie masz żadnych mrożonych owoców możesz dodać dojrzałego banana.

Jeżeli nie karmelizujesz orzechów możesz dodać świeże (2szt) bądź suszone(5szt) daktyle (wymoczone w gorącej wodzie przez 10min. a następnie odcedzone).

Sposób przygotowania

  1. Wszystkie owoce moczymy w zimnej wodzie z dodatkiem 2 łyżeczek sody przez 5min. (sprawdź dlaczego >>). Płuczemy pod bieżącą wodą i odstawiamy. 
  2. Kasze jaglaną dokładnie płuczemy do uzyskania klarownej wody. Gotujemy w garnku z dodatkiem 150ml napoju roślinnego. 
  3. Do wysokiego (mocnego) blendera wrzucamy: suszone jagody acai, mrożone jagody, nasiona chia, jogurt kokosowy, 50ml napoju roślinnego, masło kokosowe oraz ugotowaną kaszę jaglaną. 
  4. Długo i bardzo dokładnie blendujemy do uzyskania gładkiej masy. Jeżeli jest za gęsta to dodajemy stopniowo napoju roślinnego. 
  5. Przelewamy na talerz. Dekorujemy nasionami oraz owocami (wybierz max.2). 
  6. Na suchej patelni prażymy pokrojone orzechy do momentu aż lekko się zarumienią. Dodajemy syrop z agawy. Cały czas mieszamy (uważamy aby nie przypalić). Po 2min. przekładamy bezpośrednio na gotowy acai bowl (należy uważać bo orzechy szybko zastygają)

*Jagody Acai to bomba witaminowa! Zawierają witaminy z grupy B, witaminy C,A i E. Ponadto znajdują się w nich takie minerały jak: cynk, potas, wapń, magnez czy fosfor. Jagody Acai zawierają dużą ilość błonnika zatem pomagają w przemianie materii oraz wspomagają proces trawienia. Redukują zmęczenie i przyspieszają regenerację po wysiłku fizycznym dlatego polecane są każdej aktywnej osobie. Nie spożywamy ich za dużo i za często gdyż mogą prowadzić do biegunki czy wzdęć. Może wystąpić również u niektórych osób reakcja alergiczna np. wysypka bądź trudności w oddychaniu- należy je wtedy odstawić. Nie musisz ich używać jeżeli nie czujesz takiej potrzeby (choć bardzo polecam!) wymień je np. na świeżego banana (jednak pamiętaj aby nie przekraczać max.3 owoców w posiłku, jeżeli decydujesz się na taką ilość wybierz najlepiej leśne owoce).

**Masło kokosowe możesz wymienić na masło/pastę z orzechów np. migdał. Najlepiej domowej roboty.

***Osoby na diecie redukcyjnej (odchudzającej) nie karmelizują orzechów 😉 Wyłącznie je prażą.

Inne przepisy na smoothie bowl: 

SMOOTHIE BOWL SZPINAK >>

SMOOTHIE BOWL MANGO >>

SMOOTHIE BOWL RABARBAR >>

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *