Ostatnio zachwyciłam się kremem z kalafiora. Niesamowicie aksamitnym i kremowym. Bardzo delikatny więc idealny dla małych dzieci 🙂 Możesz go podać z domową „konfiturą” z pomidora- będzie miał wyrazisty smak 🙂 To połączenie jest przepyszne.
Składniki
- 1 kalafior średniej wielkości
- 1 cebula
- 2 duże ząbki czosnku
- 200 ml wywaru warzywnego (albo woda)
- 200 ml mleczka kokosowego (min. 70% kokosa + woda)
- 3 łyżki startego parmezanu wegańskiego (albo zwykłego)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka oliwy z oliwek albo smakowej oliwy np. z rozmarynem – do polania
- szczypiorek do podania
- 1/4 świeżego kopru włoskiego albo 1 łyżeczka suszonego (opcjonalnie)
- konfitura z pomidora: 1 dojrzały pomidor (najlepiej malinowy albo odmiana: bawole serce), 1 ząbek czosnku, 1/4 tartego świeżego imbiru, 1 łyżka oliwy z oliwek, sól i pieprz do smaku,
Sposób przygotowania
- Na głębokiej patelni bądź w Thermomix’ie rozgrzewamy oliwę z oliwek.
- Następnie dodajemy posiekaną cebulę oraz zgnieciony czosnek. Podsmażamy.
- Kalafior dokładnie myjemy i rozdzielamy na różyczki. Następnie wrzucamy do cebuli i czosnku. Dodajemy wywar i gotujemy ok. 15min. Jeżeli dodajesz koper włoski to dodajemy go w tym momencie.
- W międzyczasie robimy konfiturę z pomidora czyli pomidor przekrawamy na pół i trzemy na tarce o grubych oczkach tak aby cały miąższ posiekać (skórkę wyrzucamy). Wrzucamy na sitko. Dodajemy do tego czosnek przeciśnięty przez praskę, starty drobno imbir. Mieszamy. Zostawiamy na sitku aż delikatnie ocieknie pomidor z wody. Następnie dodajemy oliwę z oliwek. Mieszamy. Doprawiamy do smaku. Przekładamy do miseczki.
- Następnie blendujemy na wysokich obrotach do uzyskania gładkiej masy.
- Dodajemy mleczko kokosowe, parmezan. Mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Podajemy na ciepło z konfiturą albo bez. Najlepiej polaną oliwą z oliwek i posypaną szczypiorkiem.
Znajdź mnie na:
(Visited 16 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz