Aksamitny krem z kalafiora (v,gf,lf)

Ostatnio zachwyciłam się kremem z kalafiora. Niesamowicie aksamitnym i kremowym. Bardzo delikatny więc idealny dla małych dzieci 🙂 Możesz go podać z domową „konfiturą” z pomidora- będzie miał wyrazisty smak 🙂 To połączenie jest przepyszne.

Składniki

  • 1 kalafior średniej wielkości
  • 1 cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 200 ml wywaru warzywnego (albo woda)
  • 200 ml mleczka kokosowego (min. 70% kokosa + woda)
  • 3 łyżki startego parmezanu wegańskiego (albo zwykłego)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek albo smakowej oliwy np. z rozmarynem – do polania
  • szczypiorek do podania
  • 1/4 świeżego kopru włoskiego albo 1 łyżeczka suszonego (opcjonalnie)
  • konfitura z pomidora: 1 dojrzały pomidor (najlepiej malinowy albo odmiana: bawole serce), 1 ząbek czosnku, 1/4 tartego świeżego imbiru, 1 łyżka oliwy z oliwek, sól i pieprz do smaku,

Sposób przygotowania

  1. Na głębokiej patelni bądź w Thermomix’ie rozgrzewamy oliwę z oliwek.
  2. Następnie dodajemy posiekaną cebulę oraz zgnieciony czosnek. Podsmażamy.
  3. Kalafior dokładnie myjemy i rozdzielamy na różyczki. Następnie wrzucamy do cebuli i czosnku. Dodajemy wywar i gotujemy ok. 15min. Jeżeli dodajesz koper włoski to dodajemy go w tym momencie.
  4. W międzyczasie robimy konfiturę z pomidora czyli pomidor przekrawamy na pół i trzemy na tarce o grubych oczkach tak aby cały miąższ posiekać (skórkę wyrzucamy). Wrzucamy na sitko. Dodajemy do tego czosnek przeciśnięty przez praskę, starty drobno imbir. Mieszamy. Zostawiamy na sitku aż delikatnie ocieknie pomidor z wody. Następnie dodajemy oliwę z oliwek. Mieszamy. Doprawiamy do smaku. Przekładamy do miseczki.
  5. Następnie blendujemy na wysokich obrotach do uzyskania gładkiej masy.
  6. Dodajemy mleczko kokosowe, parmezan. Mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  7. Podajemy na ciepło z konfiturą albo bez. Najlepiej polaną oliwą z oliwek i posypaną szczypiorkiem.

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *