Aromatyczna ryba po grecku

Pełna smaku i aromatu ryba po grecku nie tylko idealnie sprawdzi się w święta! To wspaniałe danie możesz przyrządzić na obiad albo kolację (pamiętaj, aby ją zjeść min. na 3 h przed snem) 😉 

Składniki: 

  • 700-800 g białej ryby dobrej jakości* (np.dorsz)
  • 5 marchewek średniej wielkości 
  • 3 pietruszki średniej wielkości 
  • Spory kawałek selera 
  • 1 por średniej wielkości (tylko biała część) 
  • 4 liście laurowe (świeże bądź suszone)
  • 6 ziarenek ziela angielskiego 
  • 2 łyżki masła ghee 
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 świeże gałązki rozmarynu 
  • 2 papryczki chili 
  • 1 szklanka wywaru warzywnego bądź gorącej wody z domowym koncentratem warzywnym 
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego 
  • 1 łyżeczka oliwy (do wysmarowania żaroodpornego naczynia)
  • Sól i pieprz do smaku 
  • 3 owoce jałowca (opcjonalnie)
  • 5 pomidorków koktajlowych najlepiej razem z gałązką** (opcjonalnie)
  • Duża garść świeżej natki pietruszki (do podania)

Sposób przygotowania: 

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni.
  2. Żaroodporne naczynie natłuszczamy oliwą a następnie wkładamy umytą rybę.
  3. Podpiekamy rybę max. 10 min w nagrzanym piekarniku. Po tym czasie odstawiamy w inne miejsce. Nie wyłączamy piekarnika.
  4. W międzyczasie  marchewkę, pietruszkę oraz seler  dokładnie myjemy, moczymy 3 min. w zimnej wodzie z 1 łyżeczką sody oczyszczonej. Seler dodatkowo obieramy. Ścieramy wszystko na tarce o grubych oczkach.  
  5. Następnie  na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła ghee i wrzucamy pokrojony w plasterki por, czosnek, owoce jałowca (jeśli używamy), ziele angielskie , 1 całą gałązkę rozmarynu oraz liście laurowe. Podsmażamy 2 minuty na małym ogniu. 
  6. Dodajemy startą marchewkę, pietruszkę oraz seler. Lekko dusimy (ok.1 min). Dodajemy szklankę wywaru oraz koncentrat pomidorowy. Podgotowujemy na małym ogniu max. 3min. Doprawiamy do smaku (nie za mocno).   
  7. W naczyniu żaroodpornym z rybą układamy (wcześniej umyte): świeże papryczki chili, 2 gałązki rozmarynu oraz pomidorki koktajlowe razem z gałązką**. Następnie całą  zawartość patelni przekładamy na wierzch naczynia żaroodpornego.
  8. Żaroodporne naczynie wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15min. 
  9. Przed podaniem*** posypujemy świeżą natką pietruszki. 

Przechowujemy w zimnym miejscu / lodówce. 

*Pamiętaj aby rybę kupić w sprawdzonym sklepie rybnym, nie supermarkecie. Często ich świeżość jest sztucznie podtrzymywana a nawet zdarza się, że ryby są „kolorowane” (np. tuńczyk). 

**Gałązka pomidorków koktajlowych jest bardzo aromatyczna. Nadaję potrawie mocniejszego smaku. Nie jemy jej. 😉 

***Ryba po grecku najlepiej smakuję na drugi a nawet na trzeci dzień. Warto ją zrobić przynajmniej na 12h przed podaniem a później tylko podgrzać (ok. 15min. w 180 stopniach)

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *