Aromatyczny kalafior w sosie z warzywami (v,gf,lf)

Przepyszny gotowany kalafior w aromatycznym sosie własnym z kaszą bulgur. Możesz podać ze swoją ulubioną kaszą. Z jednego kalafiora można zrobić aż 4 obiady 😉

Składniki

  • 1 główka kalafiora wraz z liśćmi
  • 1 liść laurowy
  • 2-3 łyżki pasty pomidorowej
  • 1 litr wywaru warzywnego albo wody
  • 1 cebula biała
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki roślinnego oleju do smażenia albo masła klarowanego
  • sól i pieprz (opcjonalnie) do smaku
  • 1 łyżeczka suszonej kurkumy
  • 1/2 łyżeczki suszonej czerwonej papryki słodkiej, 1/2 albo 1/4 łyżeczki suszonej ostrej papryki
  • mała marchewka, kilka pieczarek, mała pietruszka – jeżeli masz warzywa które należy szybko zjeść to można je poszatkować i wrzucić do sosu.

Sposób przygotowania

  1. Szatkujemy na małe kawałki cebulę oraz czosnek.
  2. Wywar podgrzewamy.
  3. Kalafior myjemy i obrywamy z liści, nie wyrzucamy ich tylko dokładnie myjemy i szatkujemy na mniejsze kawałki. Jeżeli jest ich dużo to wykorzystujemy tylko ok.2 garści.
  4. Do dużego garnka (taki aby cały kalafior się zmieścił) wlewamy olej, dodajemy poszatkowaną cebulę i rumienimy na złoty kolor. Następnie dodajemy poszatkowany czosnek. Mieszamy. Wrzucamy wszystkie suszone przyprawy oraz pastę pomidorową i mieszamy.
  5. Wlewamy wywar warzywny, mieszamy i dorzucamy liście kalafiora (plus wszystkie poszatkowane warzywa). Wkładamy cały kalafior i przykrywamy pokrywką. Gotujemy do miękkości kalafiora na małym ogniu (ok.30-40min w zależności od wielkości). Co jakiś czas można zamieszać delikatnie, ewentualnie polewać kalafior sosem.
  6. W międzyczasie gotujemy ulubioną kaszę do miękkości.
  7. Po ugotowaniu doprawiamy solą i pieprzem.
  8. W garnku delikatnie kalafior kroimy na pół bądź 4 części (można też go wyciągnąć ale bardzo delikatnie). Na głęboki talerz kładziemy ugotowaną kaszą, polewamy sosem oraz zjadamy wraz z ugotowanymi liśćmi kalafiora 🙂

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *