Przepyszny gotowany kalafior w aromatycznym sosie własnym z kaszą bulgur. Możesz podać ze swoją ulubioną kaszą. Z jednego kalafiora można zrobić aż 4 obiady 😉
Składniki
- 1 główka kalafiora wraz z liśćmi
- 1 liść laurowy
- 2-3 łyżki pasty pomidorowej
- 1 litr wywaru warzywnego albo wody
- 1 cebula biała
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki roślinnego oleju do smażenia albo masła klarowanego
- sól i pieprz (opcjonalnie) do smaku
- 1 łyżeczka suszonej kurkumy
- 1/2 łyżeczki suszonej czerwonej papryki słodkiej, 1/2 albo 1/4 łyżeczki suszonej ostrej papryki
- mała marchewka, kilka pieczarek, mała pietruszka – jeżeli masz warzywa które należy szybko zjeść to można je poszatkować i wrzucić do sosu.
Sposób przygotowania
- Szatkujemy na małe kawałki cebulę oraz czosnek.
- Wywar podgrzewamy.
- Kalafior myjemy i obrywamy z liści, nie wyrzucamy ich tylko dokładnie myjemy i szatkujemy na mniejsze kawałki. Jeżeli jest ich dużo to wykorzystujemy tylko ok.2 garści.
- Do dużego garnka (taki aby cały kalafior się zmieścił) wlewamy olej, dodajemy poszatkowaną cebulę i rumienimy na złoty kolor. Następnie dodajemy poszatkowany czosnek. Mieszamy. Wrzucamy wszystkie suszone przyprawy oraz pastę pomidorową i mieszamy.
- Wlewamy wywar warzywny, mieszamy i dorzucamy liście kalafiora (plus wszystkie poszatkowane warzywa). Wkładamy cały kalafior i przykrywamy pokrywką. Gotujemy do miękkości kalafiora na małym ogniu (ok.30-40min w zależności od wielkości). Co jakiś czas można zamieszać delikatnie, ewentualnie polewać kalafior sosem.
- W międzyczasie gotujemy ulubioną kaszę do miękkości.
- Po ugotowaniu doprawiamy solą i pieprzem.
- W garnku delikatnie kalafior kroimy na pół bądź 4 części (można też go wyciągnąć ale bardzo delikatnie). Na głęboki talerz kładziemy ugotowaną kaszą, polewamy sosem oraz zjadamy wraz z ugotowanymi liśćmi kalafiora 🙂
Znajdź mnie na:
(Visited 61 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz