To prawdziwa uczta dla podniebienia! BAJGLE to amerykański popularny przysmak choć w Polsce już coraz częściej o nich słyszymy. W mojej kuchni przedstawiam 5 sposobów jak zdrowo „ugryźć bajgla”. Idealnie na śniadanie, kolację bądź na przegryzkę z przyjaciółmi! 🙂
Pamiętaj! Wszystkie warzywa przed podaniem/zjedzeniem moczymy w sodzie (sprawdź dlaczego >>)
Moje propozycje to:
- Vege czyli aromatyczne tofu z balsamicznym sosem
- Leśny czyli boczniak z jajkiem
- Wytrwanie na słodko
- Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem
- Guacamole
I. Vege
- 1 tofu naturalne bio
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka syropu z agawy
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka dobrej jakości oliwy z oliwek
- 1/4 łyżeczki papryki wędzonej (opcjonalnie)
- garść świeżego szpinaku
- 2 plastry pomidora (np. żółtego) albo domowej konfitury z czerwonej cebuli >>
Sos:
- 1 łyżka oliwy z oliwy
- 2 łyżeczki sosu balsamicznego
- 1 łyżka syropu daktylowego
Sposób przygotowania
- Tofu marynujemy w syropie, sosie, oliwie oraz czosnku przeciśniętym przez praskę. Zostawiamy na min.15min (najlepiej na 30min)
- Smażymy z obu stron.
- Przygotowujemy sos. Mieszamy energicznie wszystkie składniki do całkowitego połączenia.
- Bajgle delikatnie grillujemy na patelni grillowej (albo smarujemy delikatnie oliwą/masłem klarowanym (ghee) i wkładamy do piekarnika z termoobiegiem na 2-3min, bajgle powinny być delikatnie chrupiące)
- Nakładamy na ciepłego bajgla umyty szpinak, pokrojony pomidor oraz podsmażone tofu. Polewamy sosem i posypujemy sezamem. Jeżeli używamy konfitury z czerwonej cebuli – nie musisz już polewać sosem bajgla! 🙂
II. Leśny czyli boczniak z jajkiem
- 3 garści świeżego boczniaka
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula biała albo szalotka średniej wielkości
- 1 łyżka masła klarowanego (ghee)
- Garść zielonej pietruszki
- 1 jajko
Sposób przygotowania
- Masło rozgrzewamy na patelni (jeżeli masz grillową to najlepiej). Dodajemy drobno pokrojoną cebulkę oraz czosnek.
- Duże boczniaki kroimy na pół. Małe pozostawiamy całe. Wrzucamy na patelnie wraz z cebulą i czosnkiem – smażymy z dwóch stron ok. 5min.
- Siekamy drobno zieloną pietruszkę. Posypujemy boczniaki i mieszamy.
- Na oddzielnej patelni przygotowujemy jajko sadzone.
- Bajgle delikatnie grillujemy na patelni grillowej (albo smarujemy delikatnie oliwą/masłem klarowanym (ghee) i wkładamy do piekarnika z termoobiegiem na 2-3min, bajgle powinny być delikatnie chrupiące)
- Nakładamy na ciepłego bajgla podsmażone i ciepłe boczniaki oraz jajko sadzone. Posypujemy solą i pieprzem.
III. Wytrawnie na słodko
- 3 łyżeczki koziego sera śmietanowego
- 1 łyżeczka naturalnego miodu (np.spadziowy)
- 1 duża garść rukoli
- 1 garść orzecha włoskiego (opcjonalnie) / 1 łyżeczka sezamu
Sposób przygotowania
- Orzech włoski prażymy na suchej patelni.
- Bajgle delikatnie grillujemy na patelni grillowej (albo smarujemy delikatnie oliwą/masłem klarowanym (ghee) i wkładamy do piekarnika z termoobiegiem na 2-3min, bajgle powinny być delikatnie chrupiące)
- Nakładamy na ciepłego bajgla kozi ser, następnie polewamy miodem. Posypujemy prażonymi orzechami albo sezamem i rukolą.
IV. Twarożek
- 4 łyżki dobrej jakości sera twarogowego albo koziego
- 2 łyżki jogurtu kokosowego albo naturalnego (bez laktozy)
- 4 duże rzodkiewki
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Rzodkiewki trzemy na tarce o grubych oczkach.
- W oddzielnym naczyniu wkładamy ser, jogurt, posiekane rzodkiewki i szczypiorek. Mieszamy.
- Bajgle delikatnie grillujemy na patelni grillowej (albo smarujemy delikatnie oliwą/masłem klarowanym (ghee) i wkładamy do piekarnika z termoobiegiem na 2-3min, bajgle powinny być delikatnie chrupiące)
- Nakładamy na ciepłego bajgla twarożek.
V. Guacamole
- 1 dojrzałe awokado (miękkie)
- 1 średniej wielkości pomidor albo 4 koktajlowe
- 2 łyżki posiekanej kolendry albo szczypiorku
- 1 jajko
Sposób przygotowania
- Awokado przecinamy przez pół w pionie. Dużą łyżką wyciągamy miąższ. Pestkę wyrzucamy albo odstawiamy do suszenia*. Miąższ wkładamy do naczynia i widelcem zgniatamy aż uzyskamy gładką masę.
- Pomidor siekamy w małe kosteczki. Dodajemy do awokado.
- Następnie dodajemy kolendrę albo szczypiorek. Doprawiamy do smaku.
- Na oddzielnej patelni przygotowujemy jajko sadzone.
- Bajgle delikatnie grillujemy na patelni grillowej (albo smarujemy delikatnie oliwą/masłem klarowanym (ghee) i wkładamy do piekarnika z termoobiegiem na 2-3min, bajgle powinny być delikatnie chrupiące)
- Nakładamy na ciepłego bajgla guacamole a następnie jajko sadzone. Posypujemy całość szczypiorkiem / sezamem.
Znajdź mnie na:
(Visited 336 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz