Bajgle – jak je ugryźć? 5 sposobów (o)

To prawdziwa uczta dla podniebienia! BAJGLE to amerykański popularny przysmak choć w Polsce już coraz częściej o nich słyszymy. W mojej kuchni przedstawiam 5 sposobów jak zdrowo „ugryźć bajgla”. Idealnie na śniadanie, kolację bądź na przegryzkę z przyjaciółmi! 🙂

Pamiętaj! Wszystkie warzywa przed podaniem/zjedzeniem moczymy w sodzie (sprawdź dlaczego >>)

Moje propozycje to:

  1. Vege czyli aromatyczne tofu z balsamicznym sosem 
  2. Leśny czyli boczniak z jajkiem
  3. Wytrwanie na słodko 
  4. Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem 
  5. Guacamole 

I. Vege

  • 1 tofu naturalne bio 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 łyżka syropu z agawy 
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka dobrej jakości oliwy z oliwek 
  • 1/4 łyżeczki papryki wędzonej (opcjonalnie) 
  • garść świeżego szpinaku 
  • 2 plastry pomidora (np. żółtego) albo domowej konfitury z czerwonej cebuli >>

Sos:

  • 1 łyżka oliwy z oliwy 
  • 2 łyżeczki sosu balsamicznego 
  • 1 łyżka syropu daktylowego 

Sposób przygotowania

  1. Tofu marynujemy w syropie, sosie, oliwie oraz czosnku przeciśniętym przez praskę. Zostawiamy na min.15min (najlepiej na 30min) 
  2. Smażymy z obu stron. 
  3. Przygotowujemy sos. Mieszamy energicznie wszystkie składniki do całkowitego połączenia. 
  4. Bajgle delikatnie grillujemy na patelni grillowej (albo smarujemy delikatnie oliwą/masłem klarowanym (ghee) i wkładamy do piekarnika z termoobiegiem na 2-3min, bajgle powinny być delikatnie chrupiące) 
  5. Nakładamy na ciepłego bajgla umyty szpinak, pokrojony pomidor oraz podsmażone tofu. Polewamy sosem i posypujemy sezamem. Jeżeli używamy konfitury z czerwonej cebuli – nie musisz już polewać sosem bajgla! 🙂

II. Leśny czyli boczniak z jajkiem

  • 3 garści świeżego boczniaka 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 cebula biała albo szalotka średniej wielkości 
  • 1 łyżka masła klarowanego (ghee)
  • Garść zielonej pietruszki
  • 1 jajko

Sposób przygotowania

  1. Masło rozgrzewamy na patelni (jeżeli masz grillową to najlepiej). Dodajemy drobno pokrojoną cebulkę oraz czosnek. 
  2. Duże boczniaki kroimy na pół. Małe pozostawiamy całe. Wrzucamy na patelnie wraz z cebulą i czosnkiem – smażymy z dwóch stron ok. 5min. 
  3. Siekamy drobno zieloną pietruszkę. Posypujemy boczniaki i mieszamy. 
  4. Na oddzielnej patelni przygotowujemy jajko sadzone. 
  5. Bajgle delikatnie grillujemy na patelni grillowej (albo smarujemy delikatnie oliwą/masłem klarowanym (ghee) i wkładamy do piekarnika z termoobiegiem na 2-3min, bajgle powinny być delikatnie chrupiące) 
  6. Nakładamy na ciepłego bajgla podsmażone i ciepłe boczniaki oraz jajko sadzone. Posypujemy solą i pieprzem. 

III. Wytrawnie na słodko 

  • 3 łyżeczki koziego sera śmietanowego 
  • 1 łyżeczka naturalnego miodu (np.spadziowy) 
  • 1 duża garść rukoli 
  • 1 garść orzecha włoskiego (opcjonalnie) / 1 łyżeczka sezamu

Sposób przygotowania

  1. Orzech włoski prażymy na suchej patelni. 
  2. Bajgle delikatnie grillujemy na patelni grillowej (albo smarujemy delikatnie oliwą/masłem klarowanym (ghee) i wkładamy do piekarnika z termoobiegiem na 2-3min, bajgle powinny być delikatnie chrupiące) 
  3. Nakładamy na ciepłego bajgla kozi ser, następnie polewamy miodem. Posypujemy prażonymi orzechami albo sezamem i rukolą. 

IV. Twarożek

  • 4 łyżki dobrej jakości sera twarogowego albo koziego
  • 2 łyżki jogurtu kokosowego albo naturalnego (bez laktozy) 
  • 4 duże rzodkiewki 
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku 
  • Sól i pieprz do smaku 

Sposób przygotowania

  1. Rzodkiewki trzemy na tarce o grubych oczkach. 
  2. W oddzielnym naczyniu wkładamy ser, jogurt, posiekane rzodkiewki i szczypiorek. Mieszamy. 
  3. Bajgle delikatnie grillujemy na patelni grillowej (albo smarujemy delikatnie oliwą/masłem klarowanym (ghee) i wkładamy do piekarnika z termoobiegiem na 2-3min, bajgle powinny być delikatnie chrupiące) 
  4. Nakładamy na ciepłego bajgla twarożek. 

V. Guacamole 

  • 1 dojrzałe awokado (miękkie)
  • 1 średniej wielkości pomidor albo 4 koktajlowe 
  • 2 łyżki posiekanej kolendry albo szczypiorku 
  • 1 jajko

Sposób przygotowania

  1. Awokado przecinamy przez pół w pionie. Dużą łyżką wyciągamy miąższ. Pestkę wyrzucamy albo odstawiamy do suszenia*. Miąższ wkładamy do naczynia i widelcem zgniatamy aż uzyskamy gładką masę. 
  2. Pomidor siekamy w małe kosteczki. Dodajemy do awokado. 
  3. Następnie dodajemy  kolendrę albo szczypiorek. Doprawiamy do smaku. 
  4. Na oddzielnej patelni przygotowujemy jajko sadzone.
  5. Bajgle delikatnie grillujemy na patelni grillowej (albo smarujemy delikatnie oliwą/masłem klarowanym (ghee) i wkładamy do piekarnika z termoobiegiem na 2-3min, bajgle powinny być delikatnie chrupiące) 
  6. Nakładamy na ciepłego bajgla guacamole a następnie jajko sadzone. Posypujemy całość szczypiorkiem / sezamem.  

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *