Bezglutenowa babka cytrynowo-lawendowa (gf)

Puszysta i mokra babka cytrynowo – lawendowa. Bez glutenu. Pyszna na drugi jak i trzeci dzień! Powiem szczerze, że zrobiłam łącznie 5 babek w ostatnich dniach i ostatnia próba mi dopiero wyszła! 🙂

Jeżeli nie lubisz lawendy możesz z niej zrezygnować w przepisie i dodać ziarenka z 1/2 laski waniliowej.

Składniki

  • 180g bezglutenowej uniwersalnej mieszanki mąk Schar
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez glutenu)
  • 4 jajka
  • 200g masła dobrej jakości (albo wegańskie)
  • 100g cukru trzcinowego
  • 2 jabłka średniej wielkości (najlepiej szampion)
  • skórka starta z 2 dużych cytryn
  • ziarenka z 1/2 laski waniliowej (opcjonalnie)
  • 1 kropelka lawendowego oleju eterycznego (do jedzenia- opcjonalnie) – jeżeli nie masz to nic się nie dzieje 🙂 albo 1 kropelka cytrynowego olejku eterycznego (też opcjonalnie)
  • Polewa: 3 łyżki cukru pudru trzcinowego, 2 łyżeczki suszonego kwiatu lawendy (do jedzenia), 2 łyżeczki świeżego soku cytrynowego (albo więcej)

Sposób przygotowania

  1. Jabłka obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Odkładamy.
  2. Cytryny moczymy w zimnej wodzie i sodzie (1 łyżeczka) a następnie parzymy gorącą wodą. Ścieramy na małej tarce. Odkładamy.
  3. Piekarnik nagrzewamy do 180C (góra/dół). Jak masz mocniejszy termoobieg to polecam termoobieg. 🙂
  4. Masło roztapiamy w rondelku (Thermomix). 
  5. Formę na babkę lekko natłuszczamy roztopionym masłem za pomocą pędzelka. Lekko obsypujemy bezglutenową mąką.
  6. Następnie do roztopionego masła dodajemy cukier (i oleje lawendowy – jeżeli używasz) i ucieramy mikserem na średnich obrotach bądź używając Thermomix (razem z motylkiem) ok.7-8min.
  7. Kolejno dodajemy po 1 jajku i mieszamy ok.4-5min. każde. 
  8. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę oraz proszek do pieczenia.
  9. Zmniejszamy obroty miksera / Thermomixa (wyciągamy motylek) i po 1 łyżce dodajmy wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia. Nie mieszamy za długo (max.2-3min). Masa powinna mieć konsystencje jogurtu naturalnego. 
  10. Dodajemy starte jabłko, ziarenka wanilii i skórkę cytryny. Delikatnie mieszamy łyżką.
  11. Wylewamy masę do formy na babkę.
  12. Babkę pieczemy na dolnej półce przez ok.35 min. Wszystko zależy od siły piekarnika. Pieczemy do momentu suchego patyczka. 
  13. Pozostawiamy w otwartym piekarniku przez ok.15min. Następnie delikatnie wyciągamy z formy.
  14. Łączymy składniki na polewę. Delikatnie dodajemy świeży sok z cytryny tak aby polewa nie byłą zbyt wodnista. Polewamy lekko przestudzoną babkę. Przechowujemy w temp.pokojowej.

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *