Puszysta i mokra babka cytrynowo – lawendowa. Bez glutenu. Pyszna na drugi jak i trzeci dzień! Powiem szczerze, że zrobiłam łącznie 5 babek w ostatnich dniach i ostatnia próba mi dopiero wyszła! 🙂
Jeżeli nie lubisz lawendy możesz z niej zrezygnować w przepisie i dodać ziarenka z 1/2 laski waniliowej.
Składniki
- 180g bezglutenowej uniwersalnej mieszanki mąk Schar
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez glutenu)
- 4 jajka
- 200g masła dobrej jakości (albo wegańskie)
- 100g cukru trzcinowego
- 2 jabłka średniej wielkości (najlepiej szampion)
- skórka starta z 2 dużych cytryn
- ziarenka z 1/2 laski waniliowej (opcjonalnie)
- 1 kropelka lawendowego oleju eterycznego (do jedzenia- opcjonalnie) – jeżeli nie masz to nic się nie dzieje 🙂 albo 1 kropelka cytrynowego olejku eterycznego (też opcjonalnie)
- Polewa: 3 łyżki cukru pudru trzcinowego, 2 łyżeczki suszonego kwiatu lawendy (do jedzenia), 2 łyżeczki świeżego soku cytrynowego (albo więcej)
Sposób przygotowania
- Jabłka obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Odkładamy.
- Cytryny moczymy w zimnej wodzie i sodzie (1 łyżeczka) a następnie parzymy gorącą wodą. Ścieramy na małej tarce. Odkładamy.
- Piekarnik nagrzewamy do 180C (góra/dół). Jak masz mocniejszy termoobieg to polecam termoobieg. 🙂
- Masło roztapiamy w rondelku (Thermomix).
- Formę na babkę lekko natłuszczamy roztopionym masłem za pomocą pędzelka. Lekko obsypujemy bezglutenową mąką.
- Następnie do roztopionego masła dodajemy cukier (i oleje lawendowy – jeżeli używasz) i ucieramy mikserem na średnich obrotach bądź używając Thermomix (razem z motylkiem) ok.7-8min.
- Kolejno dodajemy po 1 jajku i mieszamy ok.4-5min. każde.
- W osobnym naczyniu mieszamy mąkę oraz proszek do pieczenia.
- Zmniejszamy obroty miksera / Thermomixa (wyciągamy motylek) i po 1 łyżce dodajmy wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia. Nie mieszamy za długo (max.2-3min). Masa powinna mieć konsystencje jogurtu naturalnego.
- Dodajemy starte jabłko, ziarenka wanilii i skórkę cytryny. Delikatnie mieszamy łyżką.
- Wylewamy masę do formy na babkę.
- Babkę pieczemy na dolnej półce przez ok.35 min. Wszystko zależy od siły piekarnika. Pieczemy do momentu suchego patyczka.
- Pozostawiamy w otwartym piekarniku przez ok.15min. Następnie delikatnie wyciągamy z formy.
- Łączymy składniki na polewę. Delikatnie dodajemy świeży sok z cytryny tak aby polewa nie byłą zbyt wodnista. Polewamy lekko przestudzoną babkę. Przechowujemy w temp.pokojowej.
Znajdź mnie na:
(Visited 183 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz