Bezglutenowa rolada dyniowa z powidłami śliwkowymi i kremem (gf)

Puszysta i mięciutka rolada dyniowa która skradła nasze serce, w szczególności Róży! 🙂 jak tylko ją widzi, to od razu zasiada do stołu 😉

Składniki

  • 150g puree z dynii
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2-3 łyżki cukru kokosowego albo ksylitolu
  • 3 jajka w temp.pokojowej
  • 80g uniwersalnej mąki bezglutenowej (Schar)
  • szczypta soli
  • krem: 250g mascarpone, 2 łyżki jogurtu kokosowego albo greckiego, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie), jeżeli ciasto jest dla dorosłych można dorzucić domowy cukier puder trzcinowy (opcjonalnie)
  • 2-3 łyżki powideł śliwkowych (najlepiej domowych)
  • przed podaniem można posypać domowym cukrem pudrem trzcinowym bądź polać syropem daktylowym

Sposób przygotowania

  1. Piekarnik nagrzewamy do 180C, termoobieg. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Do miski bądź kielicha Thermomixa wrzucamy 3 jajka i cukier. Miksujemy ok.5-8min. do połączenia i uzyskania puszystej masy.
  3. Następnie dodajemy puree i mieszamy do połączenia.
  4. W osobnej misce łączymy suche składniki: mąkę, sodę, sól i cynamon.
  5. Suche składniki dodajemy do mokrych i mieszamy do połączenia (max.20sek).
  6. Masę wykładamy na blachę w kształcie prostokąta. Staramy się równomiernie rozprowadzić. Możesz blaszkę delikatnie uderzyć o stół aby pozbyć się pęcherzyków powietrza w masie.
  7. Pieczemy ok.10min. – do suchego patyczka a następnie wyciągamy blachę i nakładamy folię spożywczą (pomoże to nam utrzymać wilgoć w cieście dzięki temu nie popęka).
  8. W międzyczasie łączymy wszystkie składniki na krem, może być mikserem/w Thermomixie.
  9. Ciasto musi ostygnąć do temp.pokojowej ale najlepiej się „roluje” jak jest delikatnie ciepłe.
  10. Na ciasto wykładamy powidła śliwkowe, krem i delikatnie zwijamy, pomagamy sobie papierem do pieczenia. Zostawiamy na kilka godzin w lodówce.
  11. Przed podaniem możemy posypać domowym cukrem pudrem bądź polać syropem daktylowym.

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *