Puszysta i mięciutka rolada dyniowa która skradła nasze serce, w szczególności Róży! 🙂 jak tylko ją widzi, to od razu zasiada do stołu 😉
Składniki
- 150g puree z dynii
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2-3 łyżki cukru kokosowego albo ksylitolu
- 3 jajka w temp.pokojowej
- 80g uniwersalnej mąki bezglutenowej (Schar)
- szczypta soli
- krem: 250g mascarpone, 2 łyżki jogurtu kokosowego albo greckiego, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie), jeżeli ciasto jest dla dorosłych można dorzucić domowy cukier puder trzcinowy (opcjonalnie)
- 2-3 łyżki powideł śliwkowych (najlepiej domowych)
- przed podaniem można posypać domowym cukrem pudrem trzcinowym bądź polać syropem daktylowym
Sposób przygotowania
- Piekarnik nagrzewamy do 180C, termoobieg. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
- Do miski bądź kielicha Thermomixa wrzucamy 3 jajka i cukier. Miksujemy ok.5-8min. do połączenia i uzyskania puszystej masy.
- Następnie dodajemy puree i mieszamy do połączenia.
- W osobnej misce łączymy suche składniki: mąkę, sodę, sól i cynamon.
- Suche składniki dodajemy do mokrych i mieszamy do połączenia (max.20sek).
- Masę wykładamy na blachę w kształcie prostokąta. Staramy się równomiernie rozprowadzić. Możesz blaszkę delikatnie uderzyć o stół aby pozbyć się pęcherzyków powietrza w masie.
- Pieczemy ok.10min. – do suchego patyczka a następnie wyciągamy blachę i nakładamy folię spożywczą (pomoże to nam utrzymać wilgoć w cieście dzięki temu nie popęka).
- W międzyczasie łączymy wszystkie składniki na krem, może być mikserem/w Thermomixie.
- Ciasto musi ostygnąć do temp.pokojowej ale najlepiej się „roluje” jak jest delikatnie ciepłe.
- Na ciasto wykładamy powidła śliwkowe, krem i delikatnie zwijamy, pomagamy sobie papierem do pieczenia. Zostawiamy na kilka godzin w lodówce.
- Przed podaniem możemy posypać domowym cukrem pudrem bądź polać syropem daktylowym.
Znajdź mnie na:
(Visited 93 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz