Bezglutenowe bułeczki cynamonowe (gf,o)

Amerykański przysmak w bezglutenowej wersji 🙂 Palce lizać! Pachnące i nieziemsko pyszne bułeczki cynamonowe. Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu na ciepło! Choć przetestowałam i na drugi dzień są równie smaczne (nie są twarde!).

Wersja klasyczna z samym cynamonem bądź wzbogacona o jabłko i orzechy – mniam! Przetestuj obie i wybierz swoją ulubioną!

Składniki 

  • 320g mąki bezglutenowej Schar MIX BREAD* 
  • 1 saszetka drożdży instant 
  • 250ml ciepłego napoju roślinnego (ja dałam sojowe niesłodzone)
  • 4 łyżki cukru trzcinowego 
  • 1 jajko 
  • 2 żółtka
  • Szczypta soli 
  • 80g masła 
  • Odrobina oliwy (do natłuszczenia miski)

Nadzienie – cynamonowa mieszanka 

  • 3 łyżki masła 
  • 4 łyżeczki cynamonu 
  • ½ łyżeczki mielonych goździków 
  • 4 łyżki cukru trzcinowego (albo kokosowego) 
  • Starta skórka z całej 1szt. małej cytryny 

Wersja wzbogacona (dodatkowo)

  • 1 jabłko (miękkie, lekko kwaśne)
  • 2 garści orzechów włoskich

Polewa

  • 100g serka kremowego (ja dałam Philadelphia light)
  • 3 łyżki masła 
  • ½ łyżeczki startej skórki z cytryny 
  • 3 łyżki cukru pudru trzcinowego (albo kokosowego – polewa będzie ciemniejsza)

Sposób przygotowania 

  1. Podgrzewamy napój roślinny. Dodajemy drożdże i mieszamy. Przykrywamy i pozostawiamy z boku. 
  2. Mąkę oraz sól przesiewamy przez sitko. Dodajemy cukier. Mieszamy suche składniki a następnie robimy wgłębienie i wlewamy napój roślinny z drożdżami. Wyrabiamy ręcznie albo robotem do ciasta (ja użyłam Thermomix – Interwał 8min). Dodajemy jajko i żółtka. Wyrabiamy 3min. A następnie wrzucamy masło. Wyrabiamy kolejne 5-8min. Do momentu aż ciasto będzie gładkie.
  3. Miskę natłuszczamy oliwą, przekładamy ciasto i przykrywamy ściereczką kuchenną. Odstawiamy na 1h w ciepłe miejsce. Można włączyć piekarnik (30-40C). 
  4. Cytrynę moczymy w sodzie (sprawdź dlaczego>>) a następnie sparzamy gorącą wodą. Trzemy skórkę na tartce o drobnych oczkach.
  5. W międzyczasie łączymy wszystkie składniki na nadzienie (bez masła). Jeżeli używasz jabłka – obierz i pokrój go w małe kwadraciki. Jeżeli używasz orzechy włoskie – pokrój je w małe kwadraciki  i podsmaż je na suchej patelni aż lekko się zarumienią. Wszystkie składniki mieszamy i pozostawiamy w osobnym naczyniu. 
  6. Po upływie 1h opruszamy dłonie mąką, wyciągamy ciasto i wyrabiamy tak aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Ciasto dzielimy na dwie części. Blat opruszamy mąką i rozwałkowujemy jedną część. Ja osobiście rozwałkowuje ciasta przy pomocy dwóch papierów do pieczenia (wtedy nie używam dodatkowo mąki). 
  7. Przygotowujemy foremkę żaroodporną (mniej więcej 30×22) – pędzelkiem natłuszczamy masłem/papierem do pieczenia albo blachę z wyłożonym papierem do pieczenia.
  8. Rozwałkowane ciasto smarujemy roztopionym masłem (najlepiej pędzelkiem) a następnie posypujemy połową cynamonowej mieszanki. Następnie delikatnie zwijamy w roladę. Kroimy w ok.5cm plastry. Wykładamy krążki ciasta do formy albo na blachę w odstępach 2-3 cm. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta.
  9. Pozostawiamy w ciepłym miejscu surowe bułeczki cynamonowe do wyrośnięcia przez ok.45min. 
  10. Pieczemy w 180C (góra/dół) przez ok.20 min. Aż bułeczki będą miały złocisty kolor.
  11. Polewa: roztapiamy masło. Do kielicha miksera albo Thermomix wrzucamy wszystkie składniki. Jeżeli nie masz cukru pudru trzcinowego wrzuć najpierw cukier trzcinowy w kryształkach – zmiel go a następnie dodaj resztę składników. Miksujemy do całkowitego połączenia się wszystkich składników. Polewa powinna być delikatnie płynna ale gęsta. 
  12. Upieczone bułeczki polewamy przygotowaną polewą. 

*Jeżeli nie zależy Ci na wersji bezglutenowej to dodaj ok.500g mąki pszennej (najlepiej bio).

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *