
Wilgotne, słodkie i mega smaczne ciasto bezglutenowe. Bez jajek. Wegańskie z pysznym kremem orzechowym i prażonymi orzechami pekan. Proste w przygotowaniu. Idealne do niedzielnej kawy!

Składniki
Ciasto
- 200g daktyli
- 1 szt. czerwonego jabłka średniej wielkości
- 150 g mąki uniwersalnej bezglutenowej (albo 200g mąki pszennej bio)
- 200ml napoju roślinnego (albo mleka – 150ml przy mące pszennej)
- 75g masła wegańskiego (albo zwykłego)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżki posiekanych orzechów pekan
Wegański krem orzechowy
- 50g suchej kaszy jaglanej
- 100ml napoju roślinnego (+ok. 50ml do uzyskania płynnej wersji)
- 1 łyżka syropu daktylowego/ z agawy/ miodu
- 1 łyżka masła orzechowego (laskowe, z nerkowców, migdałowe, ziemne)
Sposób przygotowania
- Daktyle zalewamy gorącą wodą i zostawiamy min.15min.
- Jabłko obieramy i kroimy na małe kawałki. Odkładamy.
- Do miski wrzucamy: mąkę, proszek do pieczenia, sodę. Dokładnie mieszamy.
- W garnku na małym ogniu roztapiamy masło ale nie doprowadzamy do wrzenia.
- Namoczone daktyle siekamy drobno nożem.
- Do suchych składników wlewamy napój roślinny, roztopione masło, rozdrobnione jabłko oraz namoczone i posiekane daktyle. Dokładnie mieszamy.
- Forme wykładamy papierem do pieczenia (ja użyłam keksówke krótszą i szerszą).
- Piekarnik nagrzewamy do 180C (góra/dół). Środkowa półka.
- Przekładamy mokra masę do formy i pieczemy ciasto ok.30-40min. Do suchego patyczka. Jeżeli ciasto się spiekło na wierzchu a w środku jest jeszcze mokre można przykryć folią spożywczą i piec do momentu suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy.
- Orzechy pekan kroimy na mniejsze kawałki i prażymy na suchej patelni.
- Krem wegański: kasze jaglaną płuczemy do uzyskania klarownej wody. Gotujemy na napoju roślinnym (do miękkości). Studzimy. Następnie dodajemy syrop oraz masło. Miksujemy blenderem ręcznym do uzyskania gładkiej masy. Wykładamy masę na wystudzone ciasto. Posypujemy orzechami prażonymi*.
*Jeżeli ciasto podajesz w kolejnym dniu to nie posypuj prażonymi orzechami ponieważ namokną 😉 Najlepiej zrób to przed podaniem.