Bezglutenowe ciasto na pizze (v,gf,lf)

Od czasu do czasu można sobie pozwolić na… pizze na bezglutenowym cieście! Mniam – moja ulubiona! Ja osobiście preferuje cienki spód 🙂 Z tego przepisu zrobisz zdrowszą wersję domowej pizzy na cienki bądź grubszym spodzie.

Składniki:

  • 350g Mąka bezglutenowa schar do wypieków drożdżowych* 
  • 200-220 ml wody w temp. Pokojowej 
  • 20g Drożdży albo 8g suszonych 
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru (trzcinowego)
  • 30ml oliwy 

Sposób przygotowania

  1. Wszystko wrzucić do urządzenia które wyrabia ciasto, Thermomix albo ręcznie i wyrobić na zbitą kulkę. 
  2. Dla osób które lubią cienką pizzę: nie zostawiamy do wyrośnięcia, ciasto należy cienko rozwałkować (najlepiej od razu na papierze do pieczenia). 
  3. Dla osób które lubią grube ciasto: rozwałkuj i pozostaw do wyrośnięcia np. w piekarniku z ustawioną temp. 30-50C ok.30min
  4. Nagrzewamy piekarnik do 180C (góra i dół)
  5. Na pizzę nakładamy ulubione dodatki. 
  6. Pieczemy ok.20min (na ostatnie 5min można włączyć termoobieg). 

*albo 400g mąki pszennej (najlepiej bio)

Moje propozycje:

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *