Przepyszne gofry bezglutenowe i bez laktozy 🙂 Straciłam rachubę ale to była mniej więcej 5 próba zrobienia wspaniałych gofrów bez glutenu 🙂 Tak czy inaczej – w końcu wyszło! Możesz je podać na słodko bądź wytrawnie. Wszystko zależy od Twojego smaku 🙂

Składniki (5-6 szt)
- 150g mąki bezglutenowej uniwersalnej schar
- 40ml oleju roślinnego (może być oliwa z oliwek/ roztopione masło – tylko nie ciepłe)
- 2 jajka
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 170ml napoju roślinnego albo mleka
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) – w wersji na słodko
- dodatki: domowy cukier puder trzcinowy, bita śmietana, syrop daktylowy, owoce itp.
Sposób przygotowania
- Wszystkie suche składniki: mąka, proszek, soda – mieszamy w misce.
- Wszystkie mokre składniki: jajka, napój roślinny, ekstrakt, olej – mieszamy w oddzielnej misce.
- Do suchych składników wlewamy mokre i miksujemy mikserem albo ręcznym blenderem do połączenia się składników.
- Bardzo dobrze nagrzewanym gofrownicę (min.10min wcześniej). Ciasto wykładamy łyżką na formę. Pieczemy ok.3-4min.
- Upieczone gofry kładziemy na kratkę i pozostawiamy do lekkiego ostygnięcia.
- Podajemy z ulubionymi dodatkami.