Bezglutenowe gofry (gf,lf)

Przepyszne gofry bezglutenowe i bez laktozy 🙂 Straciłam rachubę ale to była mniej więcej 5 próba zrobienia wspaniałych gofrów bez glutenu 🙂 Tak czy inaczej – w końcu wyszło! Możesz je podać na słodko bądź wytrawnie. Wszystko zależy od Twojego smaku 🙂

Składniki (5-6 szt)

  • 150g mąki bezglutenowej uniwersalnej schar
  • 40ml oleju roślinnego (może być oliwa z oliwek/ roztopione masło – tylko nie ciepłe)
  • 2 jajka
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 170ml napoju roślinnego albo mleka
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) – w wersji na słodko
  • dodatki: domowy cukier puder trzcinowy, bita śmietana, syrop daktylowy, owoce itp.

Sposób przygotowania

  1. Wszystkie suche składniki: mąka, proszek, soda – mieszamy w misce.
  2. Wszystkie mokre składniki: jajka, napój roślinny, ekstrakt, olej – mieszamy w oddzielnej misce.
  3. Do suchych składników wlewamy mokre i miksujemy mikserem albo ręcznym blenderem do połączenia się składników.
  4. Bardzo dobrze nagrzewanym gofrownicę (min.10min wcześniej). Ciasto wykładamy łyżką na formę. Pieczemy ok.3-4min.
  5. Upieczone gofry kładziemy na kratkę i pozostawiamy do lekkiego ostygnięcia.
  6. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *