Wegańskie i bezglutenowe pierożki na styl ravioli 🙂 Z delikatnym sosem na bazie sera mozzarella.
Składniki
Ciasto na pierożki z tego przepisu >>
- 2 łyżki suchej czerwonej soczewicy
- 100ml passaty pomidorowej albo 2 duże i dojrzałe pomidory
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 małej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki bądź bazylii
- 1/2 łyżeczki suszonej papryki słodkiej
- 1/4 łyżeczki suszonej papryki ostrej
- sos z mozzarella: 1 opakowanie sera mozzarella (może być wegańska), 100ml napoju roślinnego niesłodzonego albo mleka, 1 łyżeczka suszonego czosnku, sól i pieprz do smaku
- czarny sezam/czarnuszka do posypania, ulubiony olej tłoczony na zimno
Sposób przygotowania
- Zagniatamy ciasto na pierożki według jego przepisu.
- Jeżeli używamy świeżych pomidorów to przekrawamy na pół a następnie na tarce o grubych oczkach trzemy pomidory.
- Na patelnie rozgrzewamy oliwę i wrzucamy drobno poszatkowaną cebulę oraz czosnek. Delikatnie podsmażamy. Dodajemy passatę bądź przetarte świeże pomidory, koncentrat, suszone papryki oraz przepłukaną soczewicę. Gotujemy aż zrobi się gęsta pasta. Na samym końcu dodajemy poszatkowaną natkę pietruszki.
- Ciasto dzielimy i jedną część rozwałkowujemy a następnie nożem do pizzy tworzymy dwa równe prostokąty. Prostokąt ciasta mniej więcej dzielimy na kilka kwadratów. Następnie małą łyżeczką nakładamy nadzienie na każdy z kwadratów. Całość przykrywamy drugim prostokątnym kawałkiem ciasta i przecinamy tworząc małe kwadratowe pierożki. Delikatnie kleimy rogi.
- Gotujemy wodę z dużym garnku i gotujemy pierożki aż wypłyną.
- W garnuszki rozgrzewamy napój roślinny a następnie dodajemy rozdrobniony w palcach ser mozzarella, suszony czosnek. Gotujemy na małym ogniu aż ser się rozpuści. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Ugotowane pierożki podajemy z sosem na ciepło.
Znajdź mnie na:
(Visited 67 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz