Bezglutenowe i wegańskie podpłomyki (v,gf,lf)

Bardzo szybki w przygotowaniu wegański i bezglutenowy podpłomyk. Tylko dwa składniki. Idealny zamiennik chleba. Podaj go z masłem, czosnkiem oraz natką pietruszki.

Składniki (4szt.)

  • 160g uniwersalnej mąki bezglutenowej (Schar)*
  • 150g jogurtu kokosowego

Sposób przygotowania

  1. Składniki łączymy w misce i ugniatamy kulkę.
  2. Dzielimy nożem na 4 części.
  3. Każdą część rozwałkowujemy, podsypując delikatnie całość mąką.
  4. Smażymy na suchej i rozgrzanej patelni (nie przygniatamy widelcem aby szybciej się przypiekł – zrobi się twardy)
  5. W małym garnku delikatnie rozgrzewamy masło – pędzelkiem rozprowadzamy na podpłomyki. Posypujemy solą, czosnkiem i natką pietruszki.

*Możesz użyć 200g mąki pszennej

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *