Mięciutkie i puszyste naleśniki bezglutenowe. Identyczne w smaku jak z mąki pszennej 🙂 Warto wypróbować mój przepis i zrobić je na słodko albo na słono – jak lubisz!
Składniki
- 130 g mąki bezglutenowej uniwersalnej Schar
- 200 ml napoju roślinnego (niesłodzonego)
- 150 ml wody gazowanej (może być muszynianka)
- 2 jajka
- 2 kopiaste łyżki masła (bez laktozy / zwykłego)
- szczypta soli
- masło klarowane (ghee) do smażenia
- na słono: 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego lub inną ulubioną przyprawę, 1/4 łyżeczki pieprzu
- na słodko: można jeszcze dorzucić odrobinę cukru waniliowego z cukru trzcinowego
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki łączymy i mieszamy mikserem albo w Thermomix.
- Smażymy krótko na każdej stronie. Im dłużej smażysz tym będą bardziej kruche 🙂
- Podajemy z twarożkiem na słodko (jak z tego przepisu >>) albo jogurtem naturalnym i domową konfiturą.
Znajdź mnie na:
(Visited 171 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz