Bezglutenowe naleśniki uniwersalne (gf,lf)

Mięciutkie i puszyste naleśniki bezglutenowe. Identyczne w smaku jak z mąki pszennej 🙂 Warto wypróbować mój przepis i zrobić je na słodko albo na słono – jak lubisz!

Składniki

  • 130 g mąki bezglutenowej uniwersalnej Schar
  • 200 ml napoju roślinnego (niesłodzonego)
  • 150 ml wody gazowanej (może być muszynianka)
  • 2 jajka
  • 2 kopiaste łyżki masła (bez laktozy / zwykłego)
  • szczypta soli
  • masło klarowane (ghee) do smażenia
  • na słono: 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego lub inną ulubioną przyprawę, 1/4 łyżeczki pieprzu
  • na słodko: można jeszcze dorzucić odrobinę cukru waniliowego z cukru trzcinowego

Sposób przygotowania

  1. Wszystkie składniki łączymy i mieszamy mikserem albo w Thermomix.
  2. Smażymy krótko na każdej stronie. Im dłużej smażysz tym będą bardziej kruche 🙂
  3. Podajemy z twarożkiem na słodko (jak z tego przepisu >>) albo jogurtem naturalnym i domową konfiturą.

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *