Bezglutenowe bułeczki z makiem, coś pysznego. Miękkie i delikatne ciasto rozpływa się w ustach. Nadzienie możesz zrobić dowolne, wystarczy masło orzechowe 🙂 Może być krem pistacjowy, domowa i zdrowa nutella, domowy dżem z owoców itp.
Składniki
- 15g łuskanej babki płesznik
- 180ml ciepłej wody
- 100 ml ciepłego napoju roślinnego
- 150g tapioki bądź mąki/skrobii ziemniaczanej
- 160g mąki uniwersalnej bezglutenowej
- 1 łyżka erytrytolu bądź cukru trzcinowego
- 1 jajko w temp.pokojowej
- 35g masła wegańskiego/zwykłego / roztopione
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 saszetka suchych drożdży (7g)
- nadzienie makowe: 1 szklana niebieskiego mielonego maku, 1 szklanka napoju roślinnego, 2 garści rodzynek (słodzonych sokiem, opcjonalnie rodzynki), 2 garści poszatkowanych orzechów włoskich, kilka suszonych daktyli, 1-2 łyżki syropu daktylowego bądź naturalnego miodu
Sposób przygotowania
- Łuskana babkę płesznik zalewamy ciepłą wodą, mieszamy i pozostawiamy na kilka minut.
- Suche składniki łączymy i mieszamy ze sobą: mąka, skrobia, erytrytol, suche drożdże, proszek do pieczenia, sól.
- Podgrzewamy napój roślinny.
- Roztapiamy delikatnie masło.
- W Thermomixie bądź urządzeniu do wyrabiania ciasta (możesz też ręcznie ale dłużej trzeba będzie mieszać do połączenia) umieszczamy wymieszane suche składniki, następnie dodajemy: jajo, ciepły napój, roztopione masło i „żel” z łuskanej babki.
- Nadzienie: W oddzielnym garnku umieszczamy napój i mak, posiekane rodzynki i daktyle (jeżeli używamy) i gotujemy do momentu wchłonięcia całego napoju. Ściągamy z gazu i dodajemy do smaku syrop. Nadzienie powinno być słodkie.
- Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część rozwałkowujemy (najlepiej na papierze do pieczenia), ciasto może się delikatnie kleić, nie dodajemy więcej mąki. Możesz rozwałkować je przy pomocy dwóch arkuszy papieru do pieczenia. Na rozwałkowane ciasto rozsmarowujemy nadzienie i zawijamy lewą stronę do środka a następnie prawą stronę do środka. Kroimy paseczki (najlepiej nożem do pizzy) i delikatnie zwijamy ze szczególnym naciskiem na sklejenie końcówki ciasta do reszty (poniżej zdjęcia). Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta.
- Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy bułeczki w odstępach ok.5cm i pozostawiamy w ciepłym miejscu ok.1-1.5h (może być piekarnik 30-50C). Przed pieczeniem można posmarować roztrzepanym jajkiem bądź wegańska wersją czyli 2 łyżki napoju roślinnego + łyżka syropu z agawy (połączone). Można posypać poszatkowanymi orzechami.
- Nagrzewamy piekarnik do 180C, termoobieg i pieczemy do zarumienia ok.15-20min.
Znajdź mnie na:
(Visited 108 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz