Bezglutenowy chleb z ziarnami (v,gf,lf)

Domowy chleb wegański z ziarnami. Bez glutenu, bez laktozy. Idealny dla całej rodziny. Podaj go z domowymi pastami bądź masłami orzechowymi. Znajdziesz przepisy na moim blogu 🙂

Składniki

  • 30g siemienia lnianego
  • 60g łuskanych nasion z konopii
  • 180 g pestek z dyni
  • 100 g suchej kaszy gryczanej niepalonej albo 100g mąki gryczanej
  • 120 g migdałów blanszowanych albo mąki migdałowej
  • 180 g pestek dyni 
  • 60 g ziaren słonecznika 
  • 30 g łusek babki płesznik
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne albo czarnego
  • 310 ml wody niegazowanej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

  1. Kasze gryczaną mielimy na mąkę. Potrzebujesz naprawdę mocnego blendera 🙂 Jeżeli nie masz użyj gotowej mąki gryczanej. Odkładamy do jednej miski.
  2. Następnie do zmielonej mąki gryczanej wrzucamy migdały i również mielimy na mąkę. Jeżeli lubisz czuć migdały w chlebie to polecam rozdzielić na dwie części: 60g migdałów zmielić na mąkę a 60g rozdrobnić na drobne kawałki. Odkładamy do jednej miski.
  3. Ok.100g pestek dyni również mielimy na wysokich obrotach do uzyskania mąki. Odkładamy do jednej miski.
  4. Następnie wszystkie zmielone powyższe składniki wrzucamy do dużej miski i dodajemy ziarna: słonecznik, 80g pestek dyni, siemię lniane, nasiona konopi, babka płesznik, sól, pieprz – mieszamy wszystko.
  5. Następnie dodajemy olej i woda. Bardzo dokładnie mieszamy.
  6. Do foremki (klasyczna keksówka) wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy całą masę i pozostawiamy na ok.20 min.
  7. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180C (termoobieg, środkowa półka).
  8. Pieczemy ok.30min. do suchego patyczka.
  9. Po upieczeniu pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Chlebek jest przepyszny w dzień wypieku. Również bardzo smaczny na drugi dzień (choć lekko twardszy).

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *