Domowy chleb wegański z ziarnami. Bez glutenu, bez laktozy. Idealny dla całej rodziny. Podaj go z domowymi pastami bądź masłami orzechowymi. Znajdziesz przepisy na moim blogu 🙂
Składniki
- 30g siemienia lnianego
- 60g łuskanych nasion z konopii
- 180 g pestek z dyni
- 100 g suchej kaszy gryczanej niepalonej albo 100g mąki gryczanej
- 120 g migdałów blanszowanych albo mąki migdałowej
- 180 g pestek dyni
- 60 g ziaren słonecznika
- 30 g łusek babki płesznik
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne albo czarnego
- 310 ml wody niegazowanej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Sposób przygotowania
- Kasze gryczaną mielimy na mąkę. Potrzebujesz naprawdę mocnego blendera 🙂 Jeżeli nie masz użyj gotowej mąki gryczanej. Odkładamy do jednej miski.
- Następnie do zmielonej mąki gryczanej wrzucamy migdały i również mielimy na mąkę. Jeżeli lubisz czuć migdały w chlebie to polecam rozdzielić na dwie części: 60g migdałów zmielić na mąkę a 60g rozdrobnić na drobne kawałki. Odkładamy do jednej miski.
- Ok.100g pestek dyni również mielimy na wysokich obrotach do uzyskania mąki. Odkładamy do jednej miski.
- Następnie wszystkie zmielone powyższe składniki wrzucamy do dużej miski i dodajemy ziarna: słonecznik, 80g pestek dyni, siemię lniane, nasiona konopi, babka płesznik, sól, pieprz – mieszamy wszystko.
- Następnie dodajemy olej i woda. Bardzo dokładnie mieszamy.
- Do foremki (klasyczna keksówka) wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy całą masę i pozostawiamy na ok.20 min.
- W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180C (termoobieg, środkowa półka).
- Pieczemy ok.30min. do suchego patyczka.
- Po upieczeniu pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Chlebek jest przepyszny w dzień wypieku. Również bardzo smaczny na drugi dzień (choć lekko twardszy).
Znajdź mnie na:
(Visited 54 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz