Bezglutenowy torcik czekoladowy. Ciasto samo w sobie również wegańskie. Wszystko zależy od kremu jaki wybierzesz. W przepisie propozycja aż 3 rodzajów: śmietankowy (nie wegański), śmietankowy i orzechowy – oba wegańskie! 🙂 Wybierz swój ulubiony 🙂 Ciasto przepyszne na 2, jak i 3 dzień! 🙂
Składniki
- 260g uniwersalnej mieszanki Schar (niebieska universal mix)
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 100ml sojowego napoju (niesłodzonego)
- 2 łyżki startej gorzkiej czekolady (min.60%)
- 1 płaska łyżka sody
- 60g naturalnego kakao
- 300 ml ciemnego piwa Guinness
- 200g cukru kokosowego (150-180g cukru trzcinowego)
- 110g masła wegańskiego (albo zwykłego)
- szczypta soli
- truskawki / maliny / kwiaty jadalne / prażone orzechy – do przybrania w zależności od kremu
Krem 1 – śmietankowy na bazie mascarpone (przybranie: kwiaty/płatki kwiatów jadalnych, maliny, truskawki)
- 250 ml serka mascarpone
- 150-180ml jogurtu kokosowego (albo 150ml jogurtu naturalnego)
- 1-2 łyżki naturalnego miodu
- 1-2 łyżki startej gorzkiej czekolady (opcjonalnie)
Krem 2 – śmietankowy jaglany (v) (przybranie: kwiaty/płatki kwiatów jadalnych, maliny, truskawki)
- 50g suchej kaszy jaglanej
- 100ml napoju roślinnego (+ok. 50ml do uzyskania płynnej wersji)
- 1 opakowanie cukru waniliowego (najlepiej trzcinowy)
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- ziarenka z 1/2 laski wanilii
Krem 3 – orzechowy jaglany (v) (przybranie: prażone orzechy, maliny, truskawki)
- 50g suchej kaszy jaglanej
- 100ml napoju roślinnego (+ok. 50ml do uzyskania płynnej wersji)
- 1-2 łyżki syropu daktylowego/ z agawy/ miodu
- 2 łyżki masła orzechowego (najlepiej ziemne – najmocniejsze w smaku)
Sposób przygotowania
- Napój sojowy łączymy z octem i mieszamy, odstawiamy na 8min. Następnie dodajemy do niego cukier i mieszamy, odstawiamy.
- W garnku na małym ogniu roztapiamy masło. Odstawiamy.
- Okrągłą formę o śr.12cm (koniecznie taką mniejszą) wykładamy papierem do pieczenia. Koniecznie sam spód wykładamy papierem i zatrzaskujemy formę. Boki foremki smarujemy odrobiną dodatkowego masła i posypujemy mąką bezglutenową.
- W dużej misce łączymy ze sobą: mąkę, sodę, kakao, czekoladę gorzką, sól. Mieszamy.
- Do suchych składników wlewamy mokre: napój z cukrem, piwo oraz roztopione masło. Mieszamy do połączenia się składników.
- 1/2 masy wylewamy do foremki. Pieczemy ok.30-40min. na dolnej półce (do suchego patyczka). Drugą część masy przykrywamy i pozostawiamy.
- Po upieczeniu wyłączamy piekarnik na 10min a następnie wyciągamy ciasto.
- Z drugą częścią postępujemy identycznie.
- Pozostawiamy ciasta do całkowitego wystudzenia (na 1-2h).
- Następnie przygotowujemy krem. W zależności od smaku jaki preferujesz.
- Krem 1: wszystkie składniki wkładamy do Thermomixa (wraz z motylkiem) albo miski i miksujemy na gładki krem. Sprawdzamy smak. Krem 2 i 3: kasze jaglaną dokładnie płuczemy w wodzie, do uzyskania klarownej wody. Następnie zalewamy napojem roślinnym (100ml). Gotujemy do miękkości. Dodajemy resztę składników (oprócz napoju) i blendujemy na gładki krem. W razie konieczności (tak aby krem był gładki i lekko płynny dodajemy stopniowo więcej napoju roślinnego.
- Na jedno ciasto nakładamy 1/2 kremu. Jeżeli wybrałeś owoce to pokrój je w cienkie plasterki, nie dawaj ich za dużo bo ciasto może się później „rozjeżdżać” 😉 . Następnie kładziemy drugie ciasto i pozostałą część kremu. Przybieramy. Jeżeli wybrałeś orzechy pamiętaj aby je najpierw uprażyć na suchej patelni.
- Torcik pozostawiamy na kilka godzin albo całą noc w zimnym miejscu. Przechowujemy najlepiej w lodówce.
Znajdź mnie na:
(Visited 126 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz