Białka, węglowodany, tłuszcze kontra kalorie!

Wiesz już, jaka wartość kaloryczna diety jest dla Ciebie odpowiednia i myślisz, że to wystarczy do osiągnięcia Twoich celów sylwetkowych i zdrowotnych? Nic bardziej mylnego. Dobór produktów pod względem makroskładników – białek, tłuszczów i węglowodanów, a także zawartość w nich witamin i składników mineralnych są równie ważne, jak kalorie w przygotowywanych posiłkach.

Jak się za to zabrać?

Otóż istnieje pewna ogólna zasada, która w sposób graficzny pozwoli Ci na przyswojenie kwestii rozkładu makroskładników w diecie. O tym za chwilę, a najpierw zapoznaj się bliżej ze składnikami swojej diety.

Makroskładniki, to jak wspomniałam – białka, tłuszcze i węglowodany. Mają różną kaloryczność i wygląda ona następująco:

  • 1 gram białka dostarcza 4 kcal,
  • 1 gram węglowodanów dostarcza także 4 kcal, ale
  • 1 gram tłuszczów dostarcza aż 9 kcal.

Standardowa dieta nie może więc składać się na przykład z 70% tłuszczów, i pozostałych 30% białka i węglowodanów, ponieważ w takim przypadku kaloryczność diety byłaby stanowczo za wysoka, a posiłki byłyby niewielkie pod względem objętości – bo tłuszcz jest najbardziej skoncentrowanym źródłem kalorii (czyli mała objętość tłuszczu, na przykład łyżeczka oliwy, to już około 50 kcal).

Skup się i przestrzegaj odpowiedniego procentowego rozkładu makroskładników w diecie, czyli stosunek ilości białka, tłuszczów i węglowodanów powinien być następujący:

  • Białko – 15-20%,
  • Tłuszcze – 20-30%
  • Węglowodany – 45-60%

Wiele lat temu powstało określenie tzw. talerza zdrowego odżywiania, który wskazuje ile procent dziennych kalorii powinny pokrywać poszczególne makroskładniki i jak powinniśmy komponować posiłki. 

Chwila prawdy! 🙂 Sprawdź czy Twój obiad wygląda w taki sposób:

• Warzywa i owoce powinny stanowić połowę talerza w każdym posiłku. Postaw przy tym na różnorodność. Wybieraj produkty świeże, w różnych kolorach, kształtach i odmianach – żeby nie było nudno i po to, aby dostarczyć sobie całego ogromu witamin i składników mineralnych. Przestrzegaj godzin spożywania owoców (8:00-15:00) – to bardzo ważne!;

• Spożywaj pełnoziarniste produktyw postaci razowego pieczywa, brązowego ryżu, kasz gruboziarnistych (pęczak, gryczana), pełnoziarnistych makaronów (czyli takich, które w składzie mają mąkę razową) –powinny pokrywać średnio ¼ talerza, czyli około 2-3 łyżek suchego produktu przed ugotowaniem

• Wybieraj zdrowe białko– także powinno pokrywać ¼ talerzai powinny być to wysokiej jakości ryby, chude mięsa (drób, wołowina), strączki, nabiał czy orzechy i pestki; możesz zastosować tutaj regułę dłoni, która wskazuje, ile mięsa powinno się zjeść „na oko”w jednym posiłku – ilość porównywalną do wnętrza Twojej dłoni;

• Oleje roślinne powinny stanowić niewielki dodatekdo posiłków, najlepiej do łyżeczki (pół łyżki) tłuszczu na talerz. Postaw na oliwę z oliwek, olej rzepakowy, lniany, oleje z orzechów;

• Nawodnienieto także element zdrowej diety. Pij wodę i herbaty, także napary zziół (np. z pokrzywy, mięty, rumianku),możesz też pozwalać sobie na 2-3 kawy (czarne, bez dodatków typu cukier czy śmietanka) dziennie, wbrew powszechnej opinii, one również przyczyniają się do nawodnienia. Staraj się, by płyny w Twojej diecie zajmowały około 6 pełnych szklanek (zakładając, że 1 szklanka = 250ml).

Jak powinien wyglądać zdrowy talerz dla przeciętnej osoby dorosłej?Wzoruj się na poniższym:

Pamiętaj, że liczy się nie tylko to, ile zjadasz, ale też co zjadasz! Dlatego w kolejnych artykułach znajdziesz jeszcze bardziej szczegółowe informacje na temat poszczególnych makro- i mikroskładników w diecie. Koniecznie zajrzyj do następnego artykułu – rozprawiamy się w nim z tematem węglowodanów: czym są, jakie wybierać, czy faktycznie to one tuczą? Zapraszam!

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *