Biszkopty bezglutenowe, bez cukru

Delikatne biszkopty bezglutenowe, bez białego cukru. W końcu! Na rynku dostępne są bezglutenowe biszkopty ale niestety z dużą ilością cukru… Te moje idealnie sprawdzą się do tiramisu bądź solo do porannej kawy 🙂 

Składniki

  • 2 żółtka 
  • Białka z 3 jaj 
  • 80g ksylitolu / erytrytol
  • 80g mąki schar mix b 
  • 70g mąki schar mix c (patisserie) 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanej wanili

Sposób przygotowania

1. W Thermomie (razem z motylkiem) bądź w robocie kuchennym do wyrabiania ciast wrzucamy żółtka i połowę ksylitolu, mieszamy na wysokich obrotach ( thermomix obroty:4) tak aby uzyskać puszystą masę, ok.4min. 
Następnie przekładamy do miski. 
2. Myjemy naczynie, wrzucamy białka z jaj i drugą połowę ksylitolu, mieszamy na wysokich obrotach do uzyskania zbitej masy (ok.8min) 
3. W oddzielnej misce dokładnie mieszamy mąki, wanilię z proszkiem do pieczenia. 
4. Do ubitych białek dodajemy masę z żółtek i bardzo delikatnie mieszamy do połączenia  tak aby nie stracić za dużo objętości masy, następnie dodajemy suche składniki i mieszamy tak aby nie było żadnych grudek (nadal możecie to zrobić w Thermomixie) 
5. Nagrzewamy piekarnik (180C, góra-dół). 
6. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia nakładamy masę tworząc biszkopty. Polecam je zrobić wyższe niż szersze, zachowując 2cm odstępu.**
7. Pieczemy ok.15min. Następnie zmniejszamy temperaturę do 150C i pieczemy kolejne 10min.

**Ważne! Aby uzyskać idealne biszkopty na tiramisu można dodatkowo użyć zmielonego ksylitolu (3łyżki) z dodatkiem niezmielonego ksylitolu (3łyżki). Mieszamy i posypujemy każdy uformowany biszkopt. 

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *