Delikatne biszkopty bezglutenowe, bez białego cukru. W końcu! Na rynku dostępne są bezglutenowe biszkopty ale niestety z dużą ilością cukru… Te moje idealnie sprawdzą się do tiramisu bądź solo do porannej kawy 🙂

Składniki
- 2 żółtka
- Białka z 3 jaj
- 80g ksylitolu / erytrytol
- 80g mąki schar mix b
- 70g mąki schar mix c (patisserie)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sproszkowanej wanili
Sposób przygotowania
1. W Thermomie (razem z motylkiem) bądź w robocie kuchennym do wyrabiania ciast wrzucamy żółtka i połowę ksylitolu, mieszamy na wysokich obrotach ( thermomix obroty:4) tak aby uzyskać puszystą masę, ok.4min.
Następnie przekładamy do miski.
2. Myjemy naczynie, wrzucamy białka z jaj i drugą połowę ksylitolu, mieszamy na wysokich obrotach do uzyskania zbitej masy (ok.8min)
3. W oddzielnej misce dokładnie mieszamy mąki, wanilię z proszkiem do pieczenia.
4. Do ubitych białek dodajemy masę z żółtek i bardzo delikatnie mieszamy do połączenia tak aby nie stracić za dużo objętości masy, następnie dodajemy suche składniki i mieszamy tak aby nie było żadnych grudek (nadal możecie to zrobić w Thermomixie)
5. Nagrzewamy piekarnik (180C, góra-dół).
6. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia nakładamy masę tworząc biszkopty. Polecam je zrobić wyższe niż szersze, zachowując 2cm odstępu.**
7. Pieczemy ok.15min. Następnie zmniejszamy temperaturę do 150C i pieczemy kolejne 10min.
**Ważne! Aby uzyskać idealne biszkopty na tiramisu można dodatkowo użyć zmielonego ksylitolu (3łyżki) z dodatkiem niezmielonego ksylitolu (3łyżki). Mieszamy i posypujemy każdy uformowany biszkopt.