Botwinkowa na ciepło (v,gf,lf)

Pyszna i lekka zupa. Idealna na wiosnę a nawet i wczesne lato 🙂 Osobiście uwielbiam botwinkę, w smoothie (tak! przepis>> możesz ją wypić na surowo z dodatkiem np.truskawek – jest mega smaczny) aż po chłodnik na zimno (>>). Dla miłośników ciepłych zup – ta wegańska wersja jest pychota!

Składniki

  • 1 pęczek botwinki
  • 1 mała marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • 1 mała cebula
  • 4 ziemniaki średniej wielkości
  • 2 łyżki masła wegańskiego albo oleju kokosowego rafinowanego (albo zwykłego)
  • 1 pęczek koperku
  • 500ml wywaru warzywnego (z mojego przepisu >>)
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka wegańskiej śmietanki albo stałej części mleczka kokosowego (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

  1. Dokładnie myjemy botwinkę. Odcinamy buraczki. Obieramy.
  2. Kroimy łodygi botwinki w małe paski oraz liście (tak mniej więcej 1 szklankę). Odkładamy.
  3. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy i odkładamy. Ja lubię takie al dente więc polecam nie rozgotować. Pamiętajcie aby wrzucać ziemniaki już do gotującej się wody (tak aby pozostały wszystkie zawarte w nich minerały i witamin (tak, wiem…nie jest ich dużo:)
  4. Buraczki, marchewkę oraz pietruszkę trzemy na tarce o grubych oczkach. Cebule kroimy drobno.
  5. Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy cebule, lekko dusimy a następnie starte warzywa. Całość dusimy ok.5min.
  6. W osobny garnku podgrzewamy wywar. Dodajemy podsmażone, starte warzywa oraz pociętą łodygę botwinki. Gotujemy ok.5min.
  7. Następnie dodajemy pokrojone liście i gotujemy ok.3-4min. Dodajemy ugotowane ziemniaki.
  8. Wyłączamy i dodajemy pokrojony drobno koperek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  9. Podajemy na ciepło skropione śmietanką roślinną.











Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *