Pyszna i lekka zupa. Idealna na wiosnę a nawet i wczesne lato 🙂 Osobiście uwielbiam botwinkę, w smoothie (tak! przepis>> możesz ją wypić na surowo z dodatkiem np.truskawek – jest mega smaczny) aż po chłodnik na zimno (>>). Dla miłośników ciepłych zup – ta wegańska wersja jest pychota!
Składniki
- 1 pęczek botwinki
- 1 mała marchewka
- 1 mała pietruszka
- 1 mała cebula
- 4 ziemniaki średniej wielkości
- 2 łyżki masła wegańskiego albo oleju kokosowego rafinowanego (albo zwykłego)
- 1 pęczek koperku
- 500ml wywaru warzywnego (z mojego przepisu >>)
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka wegańskiej śmietanki albo stałej części mleczka kokosowego (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
- Dokładnie myjemy botwinkę. Odcinamy buraczki. Obieramy.
- Kroimy łodygi botwinki w małe paski oraz liście (tak mniej więcej 1 szklankę). Odkładamy.
- Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy i odkładamy. Ja lubię takie al dente więc polecam nie rozgotować. Pamiętajcie aby wrzucać ziemniaki już do gotującej się wody (tak aby pozostały wszystkie zawarte w nich minerały i witamin (tak, wiem…nie jest ich dużo:)
- Buraczki, marchewkę oraz pietruszkę trzemy na tarce o grubych oczkach. Cebule kroimy drobno.
- Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy cebule, lekko dusimy a następnie starte warzywa. Całość dusimy ok.5min.
- W osobny garnku podgrzewamy wywar. Dodajemy podsmażone, starte warzywa oraz pociętą łodygę botwinki. Gotujemy ok.5min.
- Następnie dodajemy pokrojone liście i gotujemy ok.3-4min. Dodajemy ugotowane ziemniaki.
- Wyłączamy i dodajemy pokrojony drobno koperek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Podajemy na ciepło skropione śmietanką roślinną.
Znajdź mnie na:
(Visited 15 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz