Brukselka w orzechowym sosie z quinoa i nerkowcami (v,gf)

Quinoa, masło orzechowe i brukselka. Nieoczywiste połączenie ale szalenie pyszne! Wegańskie, bez glutenu i bez laktozy. Pyszna propozycja na śniadanie, obiad albo kolację. Dla mnie jest totalnym hitem! 🙂

Składniki

  • 250g świeżej brukselki
  • 1 pęczek świeżej natki z pietruszki
  • 8 łyżek suchej quinoa
  • 1 garść orzechów nerkowca
  • 1 łyżeczka oliwy albo masła wegańskiego / klarowanego (ghee)

Sos orzechowy

  • 1 łyżeczka pasty miso
  • niecała 1 szklanka wody
  • 1 łyżka masła orzechowego (najlepiej domowej roboty >>)
  • 2 łyżki sosu sojowego

Sposób przygotowania

  1. Gotujemy według instrukcji quinoa
  2. Na suchej patelni prażymy orzechy nerkowca. Odstawiamy.
  3. Siekamy drobno natkę pietruszki.
  4. Brukselkę należy przekroić na pół a następnie gotujemy do miękkości na parze albo pieczemy do miękkości w piekarniku (należy ją lekko naoliwić). Należy ją delikatnie ugotować tak aby była dosłownie zielona i AL DENTE 🙂
  5. Wszystkie składniki na sos łączymy i energicznie mieszamy do połączenia się składników.
  6. Na patelni rozgrzewamy oliwę, następnie dodajemy ugotowaną/podpieczoną brukselkę. Chwilę podsmażamy. Wlewamy sos i gotujemy ok. 5min. na małym ogniu.
  7. Następnie na patelnie, do całości wrzucamy ugotowaną quinoa i mieszamy.
  8. Podajemy na ciepło, posypane prażonymi orzechami nerkowca i natką pietruszki.

Możesz użyć ulubionego masła orzechowego 🙂 Na moim blogu znajdziesz 2 przepisy.

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *