Quinoa, masło orzechowe i brukselka. Nieoczywiste połączenie ale szalenie pyszne! Wegańskie, bez glutenu i bez laktozy. Pyszna propozycja na śniadanie, obiad albo kolację. Dla mnie jest totalnym hitem! 🙂
Składniki
- 250g świeżej brukselki
- 1 pęczek świeżej natki z pietruszki
- 8 łyżek suchej quinoa
- 1 garść orzechów nerkowca
- 1 łyżeczka oliwy albo masła wegańskiego / klarowanego (ghee)
Sos orzechowy
- 1 łyżeczka pasty miso
- niecała 1 szklanka wody
- 1 łyżka masła orzechowego (najlepiej domowej roboty >>)
- 2 łyżki sosu sojowego
Sposób przygotowania
- Gotujemy według instrukcji quinoa
- Na suchej patelni prażymy orzechy nerkowca. Odstawiamy.
- Siekamy drobno natkę pietruszki.
- Brukselkę należy przekroić na pół a następnie gotujemy do miękkości na parze albo pieczemy do miękkości w piekarniku (należy ją lekko naoliwić). Należy ją delikatnie ugotować tak aby była dosłownie zielona i AL DENTE 🙂
- Wszystkie składniki na sos łączymy i energicznie mieszamy do połączenia się składników.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę, następnie dodajemy ugotowaną/podpieczoną brukselkę. Chwilę podsmażamy. Wlewamy sos i gotujemy ok. 5min. na małym ogniu.
- Następnie na patelnie, do całości wrzucamy ugotowaną quinoa i mieszamy.
- Podajemy na ciepło, posypane prażonymi orzechami nerkowca i natką pietruszki.
Możesz użyć ulubionego masła orzechowego 🙂 Na moim blogu znajdziesz 2 przepisy.