Brukselka w wegańskim sosie musztardowym (v,gf,lf)

Pieczona brukselka w wegańskim sosie musztardowym, bez glutenu i bez laktozy. Bardzo delikatny sos w towarzystwie brązowego ryżu oraz dużej ilości świeżej kolendry. Idealne danie na obiad albo kolację.

Dlaczego warto jeść brukselkę? PRZECZYTAJ >>

Składniki (2 porcje)

  • 100g nerkowców (+ woda do namoczenia)
  • 250 ml wody do przygotowania sosu
  • 2 łyżki musztardy francuskiej (z ziarnami) 
  • 2 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie)*
  • Sól i pieprz do smaku 
  • 300g brukselki 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek 

Podajemy z

  • Brązowym ryżem/quinoa/sorgo/kasza np.pęczak/makaron bezglutenowy bądź pełnoziarnisty
  • Świeża kolendra/natka pietruszki 

Sposób przygotowania

  1. Orzechy nerkowca zalewamy wodą tak aby je nakryło i zostawiamy na całą noc (bądź na min.2h.w gorącej wodzie).  
  2. Brukselkę dokładnie myjemy i moczymy w sodzie (sprawdź dlaczego >>). Następnie płuczemy i kroimy na pół. 
  3. Połówki brukselek umieszczamy w żaroodpornym naczyniu, skrapiamy oliwą i mieszamy. 
  4. Nagrzewamy piekarnik do 180C (góra/dół). 
  5. Pieczemy ok.10-15min. Do momentu aż brukselka będzie delikatnie miękka (nie za mocno podpiekamy). 
  6. Odsączamy orzechy i umieszczamy je w blenderze wraz z wodą. Blendujemy na wysokich obrotach do uzyskania gładkiej i kremowej masy.
  7. Przelewamy masę do garnka i dodajemy musztardę oraz sól i pieprz. 
  8. Upieczoną brukselkę polewamy sosem oraz podajemy w towarzystwie brązowego ryżu i świeżej kolendry. 

*Zamiast płatków możesz dodać 1 łyżkę tartego parmezanu

Zobacz też:

Przepis na brukselkę z prażonym sezamem >>

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *