
Pieczona brukselka w wegańskim sosie musztardowym, bez glutenu i bez laktozy. Bardzo delikatny sos w towarzystwie brązowego ryżu oraz dużej ilości świeżej kolendry. Idealne danie na obiad albo kolację.
Dlaczego warto jeść brukselkę? PRZECZYTAJ >>

Składniki (2 porcje)
- 100g nerkowców (+ woda do namoczenia)
- 250 ml wody do przygotowania sosu
- 2 łyżki musztardy francuskiej (z ziarnami)
- 2 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie)*
- Sól i pieprz do smaku
- 300g brukselki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Podajemy z
- Brązowym ryżem/quinoa/sorgo/kasza np.pęczak/makaron bezglutenowy bądź pełnoziarnisty
- Świeża kolendra/natka pietruszki
Sposób przygotowania
- Orzechy nerkowca zalewamy wodą tak aby je nakryło i zostawiamy na całą noc (bądź na min.2h.w gorącej wodzie).
- Brukselkę dokładnie myjemy i moczymy w sodzie (sprawdź dlaczego >>). Następnie płuczemy i kroimy na pół.
- Połówki brukselek umieszczamy w żaroodpornym naczyniu, skrapiamy oliwą i mieszamy.
- Nagrzewamy piekarnik do 180C (góra/dół).
- Pieczemy ok.10-15min. Do momentu aż brukselka będzie delikatnie miękka (nie za mocno podpiekamy).
- Odsączamy orzechy i umieszczamy je w blenderze wraz z wodą. Blendujemy na wysokich obrotach do uzyskania gładkiej i kremowej masy.
- Przelewamy masę do garnka i dodajemy musztardę oraz sól i pieprz.
- Upieczoną brukselkę polewamy sosem oraz podajemy w towarzystwie brązowego ryżu i świeżej kolendry.
*Zamiast płatków możesz dodać 1 łyżkę tartego parmezanu
Zobacz też: