Budyń jaglany z domową konfiturą

Idealna propozycja na śniadanie. I nie tylko… Świetnie się sprawdzi jako przekąska w pracy albo w drodze. Wystarczy, że zapakujesz go do słoika! 🙂

Budyń jaglany

Składniki (ok. 2 porcji): 

  • 100g ekologicznej kaszy jaglanej 
  • Ok. 1,5  szklanki napoju roślinnego*/mleko
  • ¼ łyżeczki kurkumy 
  • 1 łyżeczka masła ghee
  • 2 liście kafiru (opcjonalnie) 
  • Ziarenka laski wanilii albo 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii (opcjonalnie) 

Domowa konfitura z borówki

Składniki: 

  • 125g świeżej borówki / mrożonej czarnej porzeczki
  • 2 łyżki cukru kokosowego albo trzcinowego albo syropu daktylowego
  • 3 łyżki wody – jeżeli używamy mrożonych owoców to dodajemy tylko 1 łyżeczkę wody

Sposób przygotowania:

  1. Kasze jaglaną wsypujemy do garnka i płuczemy wodą do momentu uzyskania klarownej wody (przy ekologicznej kaszy woda jest mniej mętna). 
  2. Wypłukaną kaszę zalewamy napojem roślinnym  albo mlekiem. 
  3. Dodajemy: liść kafir (jeżeli używamy) oraz kurkumę. Gotujemy do miękkości ok.10-12min. na średnim ogniu.
  4. W międzyczasie przygotowujemy domową konfiturę z borówki: dobrze umyte borówki dzielimy na dwie części. Pierwszą część wrzucamy do garnka, dodajemy cukier oraz wodę. Gotujemy na małym ogniu ok.5-7min. Jeżeli borówka puści soki i zrobi się lekki sos (woda się delikatnie zredukuje) dodajemy drugą cześć borówek i gotujemy ok.3min. Sprawdź smak i dodaj więcej cukru jeżeli wolisz słodsze (aczkolwiek nie przesadzaj!;)) Powstała konfitura jest delikatnie płynna – idealnie nada się do budyniu jaglanego. Świetnie smakuje na ciepło!
  5. Z kaszy wyciągamy liście kafiru (jeżeli używamy). 
  6. Do ciepłej kaszy dodajemy masło oraz ziarenka albo ekstrakt z wanili. Na wysokich obrotach całość mocno blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Jeżeli budyń jest za gęsty stopniowo dodajemy napój roślinny. 
  7. Ciepły budyń przekładamy do miseczki/słoika i polewamy domową konfiturą. Zamiast konfitury możesz dodać świeże owoce (max.2 rodzaje dla lepszego trawienia). 

Małe rady!

Budyń również dobrze smakuję na zimno! Zatem jeżeli planujesz zabrać go ze sobą w drogę albo do pracy polecam tylko świeże owoce np. borówki. Sprawdź smak. Z racji tego, że nie dodajesz konfitury która jest lekko słodka to możesz dodać 1 łyżeczkę naturalnego miodu do budyniu (na samym końcu przy blendowaniu) – będzie smaczniejszy 🙂 I dodatkowo zrób budyń lekko płynny – kasza jaglana ma to do siebie, że nawet po zblendowaniu szybko wchłania wodę.

Dlaczego nie konfitura z borówki na wynos? Budyń zmieni kolor i niestety nie wygląda zbyt apetycznie 😉

Ilość na porcję? Ja osobiście dla siebie daje 3-4 łyżki. A dla mężczyzny podwójna porcja. 😉 Nasycenie przychodzi po chwili zatem należy jeść powoli aż informacja o pełnym żołądku dojdzie do mózgu. 😉

Smacznego!

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *