Bułeczki śniadaniowe z soczewicy. Bez mąki (v,gf,lf)

Wegańskie, bezglutenowe, bez mąki, bez drożdży i bez laktozy. Niesamowite, a jednak da się 🙂 Jedne z ulubionych jakie udało mi się wyczarować 🙂

Składniki

  • 200g czerwonej soczewicy
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 i 1/2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki octu jabłkowego albo soku z cytryny
  • 60ml wody
  • 20g łusek babki płesznik (nie sproszkowane)
  • ulubione nasiona do posypania

Sposób przygotowania

  1. Soczewicę płuczemy do uzyskania klarownej wody. Następnie zalewamy wodą (ok.5cm powyżej) i pozostawiamy na min.3h, najlepiej na całą noc.
  2. Po upływie czasu odcedzamy, płuczemy a następnie wrzucamy do blendera o wysokiej mocy.
  3. Nagrzewamy piekarnik (180C, termoobieg). Wykładamy blachę papierem do pieczenia albo matą.
  4. Dodajemy wszystkie składniki – prócz octu i nasion do posypania. Blendujemy na bardzo wysokich obrotach aż uzyskamy mocno zblendowaną masę.
  5. Na końcu dodajemy ocet i znów blendujemy ale tylko przez chwilkę.
  6. Nawilżamy dłonie i formujemy gładkie bułeczki, posypujemy nasionami i kładziemy na blachę.
  7. Pieczemy ok.20min na złoty kolor.

Bułeczki najlepsze są zaraz po ostygnięciu jednak na drugi dzień idealnie sprawdzą się również do domowych grzanek 🙂

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *