Chipsy z jarmużu o smaku „serowo”-paprykowym (v,gf,lf)

Chrupiące chipsy z jarmużu o smaku „serowo”-paprykowym. Idealne dla całej rodziny w tym dzieci 🙂 Możesz je przygotować na przyjęcie ze znajomymi bądź na nocne seanse filmowe. Będzie zdrowo i smacznie! 🙂

Składniki

  • 150 g świeżego jarmużu (same liście)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • ½ łyżeczki suszonej papryki słodkiej (można dorzucić dodatkowo ½ łyżeczki ostrej papryki – jeżeli masz ochotę na ostre chipsy)
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku (mielonego)
  • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych

Sposób przygotowania

  1. Jarmuż moczymy w sodzie (sprawdź dlaczego >>). Następnie płuczemy i wycieramy ręcznikiem papierowym. 
  2. Do małej miseczki wrzucamy sól, płatki drożdżowe, suszony czosnek, oliwę z oliwek – mieszamy do połączenia aż wyjdzie taka pasta.
  3. Do dużej miski wrzucamy suchy jarmuż oraz dodajemy pastę i dokładnie mieszamy, najlepiej dłonią. Masujemy, masujemy 🙂 
  4. Piekarnik nagrzewamy do 130C (termoobieg).
  5. Na blachę wyłożoną papierem przekładamy jarmuż.
  6. Pieczemy ok.20min. Wszystko zależy od piekarnika. Kontrolujemy! Chipsy z jarmużu bardzo łatwo spalić zatem pieczemy je do momentu aż będą chrupiące 🙂

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *