Chrupiące chipsy z jarmużu o smaku „serowo”-paprykowym. Idealne dla całej rodziny w tym dzieci 🙂 Możesz je przygotować na przyjęcie ze znajomymi bądź na nocne seanse filmowe. Będzie zdrowo i smacznie! 🙂
Składniki
- 150 g świeżego jarmużu (same liście)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki suszonej papryki słodkiej (można dorzucić dodatkowo ½ łyżeczki ostrej papryki – jeżeli masz ochotę na ostre chipsy)
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka suszonego czosnku (mielonego)
- 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
Sposób przygotowania
- Jarmuż moczymy w sodzie (sprawdź dlaczego >>). Następnie płuczemy i wycieramy ręcznikiem papierowym.
- Do małej miseczki wrzucamy sól, płatki drożdżowe, suszony czosnek, oliwę z oliwek – mieszamy do połączenia aż wyjdzie taka pasta.
- Do dużej miski wrzucamy suchy jarmuż oraz dodajemy pastę i dokładnie mieszamy, najlepiej dłonią. Masujemy, masujemy 🙂
- Piekarnik nagrzewamy do 130C (termoobieg).
- Na blachę wyłożoną papierem przekładamy jarmuż.
- Pieczemy ok.20min. Wszystko zależy od piekarnika. Kontrolujemy! Chipsy z jarmużu bardzo łatwo spalić zatem pieczemy je do momentu aż będą chrupiące 🙂
Znajdź mnie na:
(Visited 55 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz