Chipsy z jarmużu (v,gf,lf)

Pyszna alternatywa dla mało zdrowych chipsów ziemniaczanych 🙂 Idealne na nocne seanse filmowe w domowym zaciszu bądź na przyjęcie dla znajomych. Jeżeli już masz ochotę na coś z serii -junkfood- to koniecznie wypróbuj ten przepis! Będzie zdrowo i smacznie! 🙂

Składniki

  • 150 g świeżego jarmużu (same liście)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ½-1 łyżeczki suszonej papryki wędzonej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • dwie szczypty chili albo pieprzu cayenne

Sposób przygotowania

  1. Jarmuż moczymy w sodzie (sprawdź dlaczego >>). Następnie płuczemy i wycieramy ręcznikiem papierowym.
  2. Do miski wrzucamy suchy jarmuż oraz dodajemy oliwę z oliwek i sól. Dokładnie mieszamy (najlepiej dłonią).
  3. Piekarnik nagrzewamy do 130C (termoobieg).
  4. Na blachę wyłożoną papierem przekładamy jarmuż. Posypujemy całość dokładnie papryką wędzoną oraz chili.
  5. Pieczemy ok.20min. Wszystko zależy od piekarnika. Kontrolujemy! Chipsy z jarmużu bardzo łatwo spalić zatem pieczemy je do momentu aż będą brązowe.

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *