Chleb z zielonej soczewicy (v,gf,lf)

Przepyszny chleb bezglutenowy dla całej rodziny. Bez mąki.

Składniki

  • 400g zielonej soczewicy w ziarnach
  • 45ml oliwy z oliwek/ oleju kokosowego rafinowanego /oleju roślinnego
  • 100ml wody
  • 5g suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • sezam/słonecznik/siemię lniane/nasiona chia – do posypania

Sposób przygotowania

  1. Ziarna soczewicy płuczemy a następnie w głębokiej misce zalewamy wodą. Pozostawiamy do namoczenia przez całą noc.
  2. Następnego dnia odcedzamy soczewicę, wrzucamy do blendera o wysokich obrotach.
  3. Dodajemy wodę, oliwę, sól. Blendujemy na gładką masę.
  4. Następnie dodajemy drożdże. Mieszamy.
  5. Przelewamy do małej keksówki (ok.25cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy ziarnami.
  6. Wkładamy do piekarnika (180C, thermoobieg) i pieczemy ok.30min.

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *