Przepyszny chleb bezglutenowy dla całej rodziny. Bez mąki.
Składniki
- 400g zielonej soczewicy w ziarnach
- 45ml oliwy z oliwek/ oleju kokosowego rafinowanego /oleju roślinnego
- 100ml wody
- 5g suszonych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- sezam/słonecznik/siemię lniane/nasiona chia – do posypania
Sposób przygotowania
- Ziarna soczewicy płuczemy a następnie w głębokiej misce zalewamy wodą. Pozostawiamy do namoczenia przez całą noc.
- Następnego dnia odcedzamy soczewicę, wrzucamy do blendera o wysokich obrotach.
- Dodajemy wodę, oliwę, sól. Blendujemy na gładką masę.
- Następnie dodajemy drożdże. Mieszamy.
- Przelewamy do małej keksówki (ok.25cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy ziarnami.
- Wkładamy do piekarnika (180C, thermoobieg) i pieczemy ok.30min.
Znajdź mnie na:
(Visited 31 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz