Chłodnik z botwinką

Lekka wersja chłodnika z botwinki przepełniona zdrowymi warzywami. Zdecydowałam się zrobić chłodnik na bazie kefiru gdyż wegańska wersja zazwyczaj jest na mleczku kokosowym które jest jednak ciężkie… Uwielbiam kefir, gdyż z uwagi na wysoką wartość odżywczą i zawartość probiotyków wspomaga pracę układu odpornościowego, dlatego też jego regularne spożycie zalecane jest np. przy chorobach wirusowych.

Picie kefiru wyśmienicie wpływa na funkcjonowanie przewodu pokarmowego – od tzw. wspomagania motoryki jelit po redukcję wzdęć – ułatwiając zachowanie równowagi w delikatnym ekosystemie organizmu. Kefir dzięki wysokiej zawartości składników odżywczych hamuję chęć podjadania – dzieję się tak często z braków tych substancji w organizmie i chęci ich nadrobienia często niezdrowymi produktami.

Składniki

  • 1.5l wywaru warzywnego*
  • 2 pęczki botwinki z młodymi buraczki oraz liśćmi
  • 3  łyżeczki cukru trzcinowego 
  • 1 pęczek szczypiorku 
  • 1 pęczek koperku 
  • 500 ml kefiru
  • 160g czyli 1 jogurt kokosowy**
  • Sól i pieprz (do smaku)
  • 4 świeże rzodkiewki (do podania)
  • 1 zielony ogórek średniej wielkości (do podania)
  • Jajko (kwestia preferencji)
  • Puree z ziemniaka (do podania)

Sposób przygotowania

  1. Wszystkie warzywa moczymy w zimnej wodzie z dodatkiem 3 łyżek sody. Płuczemy.
  2. Gotujemy wywar warzywny przez ok.40min.(warzywa wkładamy do zimnej wody). 
  3. W między czasie obieramy młode buraczki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. 
  4. Łodygi botwinki kroimy w krótkie paski. 
  5. Zostawiamy ok.10 liści botwinki i kroimy je również w paski. 
  6. Wyciągamy wszystkie warzywa z wywaru i dodajemy starte młode buraczki oraz pocięte łodygi botwinki. Gotujemy ok.10min. 
  7. Następnie dodajemy pokrojone liście botwinki i gotujemy ok.2-3 min. 
  8. Dodajemy cukier oraz całkowicie ostudzamy wywar. 
  9. Drobno siekamy koperek oraz szczypiorek. Odstawiamy. 
  10. Do osobnej miseczki dodajemy jogurt kokosowy oraz kilka łyżek ostudzonego wywaru. Dokładnie mieszamy do połączenia się składników.  
  11. Do ostudzonego wywaru dodajemy kefir oraz dokładnie wymieszany jogurt z wywarem. 
  12. Następnie dodajemy posiekany: koperek oraz szczypiorek. Mieszamy. 
  13. Doprawiamy do smaku: sól i pieprz. Odstawiamy do lodówki.  
  14. Przed podaniem ścieramy rzodkiewkę i ogórka na tarce o grubych oczkach. Gotujemy jajko oraz ziemniaki. Podajemy z puree z ziemniaka (możesz dodać 2 łyżeczki tartego chrzanu do puree – będzie smaczniejsze). Posypujemy świeżym koperkiem oraz szczypiorkiem. 

Chłodnik jest najlepszy na drugi dzień od przygotowania oraz dobrze schłodzony. 

Sukcesem dobrego chłodnika jest wywar warzywny.  Musi być bardzo aromatyczny! 🙂

*Wywar warzywny polecam zrobić z dużą ilością świeżego lubczyku. Mój wywar zawiera: 1 duża marchew, 2 łodygi selera naciowego, 4 świeże liście laurowe, 1 gałązka świeżego rozmarynu, ½ cebuli, 1 duża garść świeżego lubczyku, 5 ziaren ziela angielskiego. Jeżeli nie masz czasu gotować na świeżo wywaru polecam zrobić bulion na bazie domowego koncentratu warzywnego >> (1,5 l ciepłej wody z dodatkiem 1 dużej łyżki koncentratu warzywnego). 

**Jogurt kokosowy możesz zamienić na jogurt naturalny (150 ml).

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *