To przepis na chrupiące i cieniutki pierniczki świąteczne. Można je udekorować lukrem (poniżej klasyczny i prosty przepis) 🙂 Ja osobiście wolę bez niczego. W przyszłym roku kiedy moja córeczka będzie miała już roczek to zapewne pięknie je udekorujemy 😉 Polecam gorąco bo są przepyszne! Czy wytrzymają do świąt? Nie wiem bo są super smaczne! Czy będą twarde do świąt? Dam znać!
Składniki
- 250g mąki bezglutenowej uniwersalnej mix Schar
- 120g masła (bez laktozy)
- 1 jajko
- szczypta soli
- 2 łyżeczki kakao
- 5 łyżek cukru kokosowego (albo trzcinowego)
- 50ml syropu z daktyli (albo z agawy bądź syrop klonowy)
- 2 łyżeczki przyprawy piernikowej (bez glutenu)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka suszonego imbiru
- ½ łyżeczki mielonych goździków
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia (bez glutenu)
Sposób przygotowania
- W garnku umieszczamy: syrop, masło i cukier. Podgrzewamy na małym ogniu przez 5min. Pozostawiamy do wystudzenia.
- Do miski wrzucamy wszystkie pozostałe składniki: mąka, kakao, przyprawa piernikowa, cynamon, imbir, sól, goździki. proszek do pieczenia oraz jajko. Mieszamy.
- Następnie dodajemy stopniowo do suchych składników mokre składniki z garnka. Wyrabiamy ciasto (ręcznie albo w urządzeniu do wyrabiania ciast/Thermomix). Jeżeli ciasto jest za bardzo klejące dodajemy stopniowo mąki. Jeżeli ciasto jest za suche możemy dolać odrobinę ciepłej wody.
- Wyrobione ciasto wkładamy do lodówki na min. 20-30min.
- Następnie wyciągamy ciasto i kroimy na 3-4 części.
- Kładziemy jedną część ciasta na papier do pieczenia, przykrywamy drugim arkuszem papieru do pieczenia i rozwałkowujemy na cieniutki placek. Im cieniej tym lepiej.
- Wykrawamy foremkami różne kształty pierniczków. Kładziemy na papier do pieczenia umieszczony na blaszce. I tak postępujemy z każdą częścią ciasta.
- Pieczemy każdą partie ok.10 min. w nagrzanym piekarniku (180C, góra/dół)
- Wystudzone pierniczki przekładamy do świątecznego słoika albo metalowego pudełka.
- Jeżeli pieczesz ciasteczka z dziećmi albo po prostu lubisz lukier możesz je udekorować (poniżej przepis).
Lukier: ½ szklanki cukru pudru trzcinowego przesiewamy przez sitko do miski, dodajemy 4-5 łyżek soku z cytryny i startą skórkę z ½ cytryny. Ucieramy do momentu uzyskania jednolitej masy. Jeżeli lukier jest za gęsty dodajemy stopniowo przegotowaną wodę i ucieramy. Jeżeli lukier jest za wodnisty dodajemy stopniowo cukier puder trzcinowy.