Chrupiące bezglutenowe pierniczki (gf,lf)

To przepis na chrupiące i cieniutki pierniczki świąteczne. Można je udekorować lukrem (poniżej klasyczny i prosty przepis) 🙂 Ja osobiście wolę bez niczego. W przyszłym roku kiedy moja córeczka będzie miała już roczek to zapewne pięknie je udekorujemy 😉 Polecam gorąco bo są przepyszne! Czy wytrzymają do świąt? Nie wiem bo są super smaczne! Czy będą twarde do świąt? Dam znać!

Składniki

  • 250g mąki bezglutenowej uniwersalnej mix Schar
  • 120g masła (bez laktozy)
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki kakao 
  • 5 łyżek cukru kokosowego (albo trzcinowego) 
  • 50ml syropu z daktyli (albo z agawy bądź syrop klonowy) 
  • 2 łyżeczki przyprawy piernikowej (bez glutenu)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka suszonego imbiru
  • ½ łyżeczki mielonych goździków
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia (bez glutenu) 

Sposób przygotowania

  1. W garnku umieszczamy: syrop, masło i cukier. Podgrzewamy na małym ogniu przez 5min. Pozostawiamy do wystudzenia.
  2. Do miski wrzucamy wszystkie pozostałe składniki: mąka, kakao, przyprawa piernikowa, cynamon, imbir, sól, goździki. proszek do pieczenia oraz jajko. Mieszamy.
  3. Następnie dodajemy stopniowo do suchych składników mokre składniki z garnka. Wyrabiamy ciasto (ręcznie albo w urządzeniu do wyrabiania ciast/Thermomix). Jeżeli ciasto jest za bardzo klejące dodajemy stopniowo mąki. Jeżeli ciasto jest za suche możemy dolać odrobinę ciepłej wody.
  4. Wyrobione ciasto wkładamy do lodówki na min. 20-30min.
  5. Następnie wyciągamy ciasto i kroimy na 3-4 części.
  6. Kładziemy jedną część ciasta na papier do pieczenia, przykrywamy drugim arkuszem papieru do pieczenia i rozwałkowujemy na cieniutki placek. Im cieniej tym lepiej.
  7. Wykrawamy foremkami różne kształty pierniczków. Kładziemy na papier do pieczenia umieszczony na blaszce. I tak postępujemy z każdą częścią ciasta.
  8. Pieczemy każdą partie ok.10 min. w nagrzanym piekarniku (180C, góra/dół)
  9. Wystudzone pierniczki przekładamy do świątecznego słoika albo metalowego pudełka.
  10. Jeżeli pieczesz ciasteczka z dziećmi albo po prostu lubisz lukier możesz je udekorować (poniżej przepis).

Lukier: ½ szklanki cukru pudru trzcinowego przesiewamy przez sitko do miski, dodajemy 4-5 łyżek soku z cytryny i startą skórkę z ½ cytryny. Ucieramy do momentu uzyskania jednolitej masy. Jeżeli lukier jest za gęsty dodajemy stopniowo przegotowaną wodę i ucieramy. Jeżeli lukier jest za wodnisty dodajemy stopniowo cukier puder trzcinowy.

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *