
To idealne chrupki ala chipsy! Chrupiące na zewnątrz a miękkie w środku. Przepyszna alternatywa dla tłustych i mało zdrowych chipsów. Myślę, że dzieci będą zachwycone! 🙂 Chrupki z cieciorki możesz zjeść jako przekąskę bądź dodać do ulubionego dania! Voila! 🙂

Składniki
- 200g ugotowanej cieciorki (jeżeli kupna to najlepiej ze słoika)
- 1 łyżeczka suszonego czosnku (opcjonalnie)
- 2 łyżki suszonej słodkiej czerwonej papryki
- 1 płaska łyżka suszonej ostrej papryki
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej albo kukurydzianej
- 2 łyżeczki wędzonej papryki suszonej (słodka, opcjonalnie)
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- sól do smaku
Sposób przygotowania
- Nagrzewamy piekarnik 180C (termooobieg)
- Ugotowaną cieciorkę płuczemy a następnie przekładamy do miski.
- Dodajemy wszystkie przyprawy, skrobię oraz oliwę a następnie mieszamy.
- Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy cieciorkę i rozdzielamy tak aby nie była ze sobą slejona.
- Pieczemy ok. 15-20 min, aż skórka się zarumieni i będzie delikatnie brązowa. Uważamy, żeby nie spalić 🙂
