Chrupki z cieciorki (v,gf,lf)

To idealne chrupki ala chipsy! Chrupiące na zewnątrz a miękkie w środku. Przepyszna alternatywa dla tłustych i mało zdrowych chipsów. Myślę, że dzieci będą zachwycone! 🙂 Chrupki z cieciorki możesz zjeść jako przekąskę bądź dodać do ulubionego dania! Voila! 🙂

Składniki

  • 200g ugotowanej cieciorki (jeżeli kupna to najlepiej ze słoika)
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku (opcjonalnie)
  • 2 łyżki suszonej słodkiej czerwonej papryki
  • 1 płaska łyżka suszonej ostrej papryki
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej albo kukurydzianej
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki suszonej (słodka, opcjonalnie)
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól do smaku

Sposób przygotowania

  1. Nagrzewamy piekarnik 180C (termooobieg)
  2. Ugotowaną cieciorkę płuczemy a następnie przekładamy do miski.
  3. Dodajemy wszystkie przyprawy, skrobię oraz oliwę a następnie mieszamy.
  4. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy cieciorkę i rozdzielamy tak aby nie była ze sobą slejona.
  5. Pieczemy ok. 15-20 min, aż skórka się zarumieni i będzie delikatnie brązowa. Uważamy, żeby nie spalić 🙂

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *