Ciasto czekoladowe z daktylami i karmelizowanymi gruszkami (v,gf,lf)

Wegańskie i bezglutenowe ciasto czekoladowe z gorzką czekoladą oraz karmelizowanymi gruszkami na bazie daktyli. Udało się! Nareszcie! 🙂 Moja pierwsza próba zrobienia tego ciasta zakończyła się…klapą i zakalcem! 😛 Nie poddałam się i poniżej mam dla Was idealny przepis! Smacznego! Ciacho – palce lizać 🙂

Składniki

  • 300 ml napoju roślinnego (w tym 1 małe espresso*) 
  • 150 g mąki uniwersalnej bezglutenowej Schar**
  • 1 łyżka octu jabłkowego 
  • 2 łyżki naturalnego kakao 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez glutenu)
  • 1 łyżeczka sody 
  • szczypta soli 
  • 20 szt. suszonych daktyli*** 
  • 4 łyżki oleju roślinnego 
  • 2 dojrzałe gruszki średniej wielkości
  • 2 łyżki syropu z agawy 
  • ½ tabliczki gorzkiej czekolady (70%) (opcjonalnie)
  • odrobina cukru pudru (trzcinowego) do posypania

Sposób przygotowania

  1. Zalewamy suszone daktyle gorącą wodą i zostawiamy na min. 30min. Odsączamy a następnie dokładnie blendujemy do uzyskania gładkiej masy.
  2. Gruszki obieramy ze skórki. Przecinamy na pół a małą łyżeczką wyciągamy gniazda ze środka.
  3. Wszystkie suche składniki: mąka, kakao, soda, proszek do pieczenia, sól – umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników.
  4. Następnie dodajemy mokre składniki: napój roślinny (razem z espresso), ocet, zmielone daktyle oraz olej. Mieszamy łyżką (nie mikserem).
  5. Dodajemy (jeżeli używasz) rozdrobnioną czekoladę. Mieszamy.
  6. Rozgrzewamy patelnie, dodajemy syrop z agawy oraz kładziemy gruszki. Karmelizujemy z dwóch stron (ok.5min ). Przewracamy nie wbijając widelca w gruszkę.
  7. Nagrzewamy piekarnik do 170C (termoobieg)
  8. Przygotowujemy niewielką formę (ja dałam keksówki 35×14). Wykładamy papierem.
  9. Wylewamy przygotowaną masę do formy. Następnie łyżką odsuwamy masę (aż zobaczysz papier do pieczenia) robiąc miejsce na połówkę gruszki. Układamy pionowo (można je lekko przechylić). W całym cieście musi się ich zmieścić 4 zatem dobrze rozplanuj sobie odstępy.
  10. Pieczemy ok.30 min. (do suchego patyczka). Kroimy po całkowitym ostudzeniu. Posypujemy przed podaniem cukrem pudrem (trzcinowym).

*Dodałam 1 małe espresso tak aby w sumie było 300 ml. Możesz dodać również zamiast napoju roślinnego: 300 ml kawy 🙂 Jeżeli nie masz możliwości zrobić espresso to dodaj sam napój roślinny.

**Jeżeli nie zależy Ci na wersji bez glutenu możesz użyć 1 i ½ szklanki mąki pszennej (najlepiej bio)

***Możesz wymienić na cukier trzcinowy albo ksylitol: ½ do 3/4 szklanki (w zależności jak słodkie ciasta lubisz)

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *