
Wegańskie i bezglutenowe ciasto czekoladowe z gorzką czekoladą oraz karmelizowanymi gruszkami na bazie daktyli. Udało się! Nareszcie! 🙂 Moja pierwsza próba zrobienia tego ciasta zakończyła się…klapą i zakalcem! 😛 Nie poddałam się i poniżej mam dla Was idealny przepis! Smacznego! Ciacho – palce lizać 🙂

Składniki
- 300 ml napoju roślinnego (w tym 1 małe espresso*)
- 150 g mąki uniwersalnej bezglutenowej Schar**
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 2 łyżki naturalnego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez glutenu)
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- 20 szt. suszonych daktyli***
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 2 dojrzałe gruszki średniej wielkości
- 2 łyżki syropu z agawy
- ½ tabliczki gorzkiej czekolady (70%) (opcjonalnie)
- odrobina cukru pudru (trzcinowego) do posypania
Sposób przygotowania
- Zalewamy suszone daktyle gorącą wodą i zostawiamy na min. 30min. Odsączamy a następnie dokładnie blendujemy do uzyskania gładkiej masy.
- Gruszki obieramy ze skórki. Przecinamy na pół a małą łyżeczką wyciągamy gniazda ze środka.
- Wszystkie suche składniki: mąka, kakao, soda, proszek do pieczenia, sól – umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników.
- Następnie dodajemy mokre składniki: napój roślinny (razem z espresso), ocet, zmielone daktyle oraz olej. Mieszamy łyżką (nie mikserem).
- Dodajemy (jeżeli używasz) rozdrobnioną czekoladę. Mieszamy.
- Rozgrzewamy patelnie, dodajemy syrop z agawy oraz kładziemy gruszki. Karmelizujemy z dwóch stron (ok.5min ). Przewracamy nie wbijając widelca w gruszkę.
- Nagrzewamy piekarnik do 170C (termoobieg)
- Przygotowujemy niewielką formę (ja dałam keksówki 35×14). Wykładamy papierem.
- Wylewamy przygotowaną masę do formy. Następnie łyżką odsuwamy masę (aż zobaczysz papier do pieczenia) robiąc miejsce na połówkę gruszki. Układamy pionowo (można je lekko przechylić). W całym cieście musi się ich zmieścić 4 zatem dobrze rozplanuj sobie odstępy.
- Pieczemy ok.30 min. (do suchego patyczka). Kroimy po całkowitym ostudzeniu. Posypujemy przed podaniem cukrem pudrem (trzcinowym).
*Dodałam 1 małe espresso tak aby w sumie było 300 ml. Możesz dodać również zamiast napoju roślinnego: 300 ml kawy 🙂 Jeżeli nie masz możliwości zrobić espresso to dodaj sam napój roślinny.
**Jeżeli nie zależy Ci na wersji bez glutenu możesz użyć 1 i ½ szklanki mąki pszennej (najlepiej bio)
***Możesz wymienić na cukier trzcinowy albo ksylitol: ½ do 3/4 szklanki (w zależności jak słodkie ciasta lubisz)