Ciasto na bezglutenowe pierogi (gf,lf,sf)

Prosty przepis na bezglutenowe ciasto do pierogów! Jednak w tym wszystkim jest mały haczyk… musisz się uzbroić w cierpliwość! 🙂 Mąka bezglutenowa gorzej współpracuje niż pszenna 🙂 choć osobiście uważam, że świetnie się je lepi – wystarczy włączyć muzykę i czerpać przyjemność z przygotowania 🙂 Warto je zrobić bo pierogi są przepyszne! Zrób farsz taki jaki lubisz i ciesz się ich smakiem 🙂

Składniki

  • 150g mąki uniwersalnej mix Schar
  • 125ml gorącej wody  
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 szczypty soli 

Sposób przygotowania

  1. Przesiewamy przez sitko mąkę oraz sól do miski.
  2. Dodajemy 60ml gorącej wody i wyrabiamy ręką ciasto.
  3. Następnie dodajemy kolejne 65ml gorącej wody i wyrabiamy ciasto. Na samym końcu dodajemy oliwę z oliwek. 
  4. Ciasto pozostawiamy w misce przykryte ściereczką kuchenna na 10-15min. 
  5. Następnie dzielimy na pół. 
  6. Jedna połówkę kładziemy na papierze do pieczenia. Bierzemy drugi kawałek papieru, przykrywamy ciasto i wałkiem cienko rozwałkowujemy. 
  7. Niewielką szklanką wykrawamy kółka. Prawdopodobnie brzegi szklanki będą się lepić zatem polecam je lekko opryszczyć mąką.
  8. Na wykrojone kółka kładziemy ulubiony farsz. Delikatnie składamy i sklejamy.
  9. Gotowe pierogi układamy na papierze do pieczenia, przykrywamy ściereczką.
  10. Gotujemy we wrzącej wodzie do momentu wypłynięcia pierogów.

WAŻNE ZASADY

  1. Jeżeli widzisz, że ciasto podczas nakładania farszu i składania lekko się poszarpało – polecam wyciągnąć farsz i jeszcze raz wyrobić. Nie zaklejamy – to nic nie da 😉
  2. Nie dajemy za dużo farszu, max.1 łyżeczka. 
  3. Delikatnie składamy na pół tworząc tzw.półksiężyc, nakładamy farsz i delikatnie go uklepujemy.
  4. Sklejamy po brzegach delikatnie przejeżdżając kilka razy palcami. Polecam więcej razy „pościskać” niż mniej 😉
  5. Słuchamy muzyki, bawimy się tym a zarazem włączamy naszą boską cierpliwość (są przepyszne zatem warto poświecić im trochę czasu!). Mąka pszenna jest bardziej elastyczna zatem lepi się o wiele lepiej choć ja uważam, że te bezglutenowe pierogi są the best.
  6. Ulepione pierogi kładziemy na papierze do pieczenia i przykrywamy ścierką kuchenką aby pierogi się nie zeschły.  
  7. Ulepione pierogi nie gotujemy odrazu. Czekamy min.15min 
  8. Ugotowane pierogi zaraz po wyciągnięciu polewamy oliwą z oliwek – obtaczamy tak aby całe były natłuszczone. 
  9. Mrozimy pierogi na płasko: czyli ugotowane pierogi obtoczone oliwą wkładamy do woreczka tak aby wszystkie były w poziomie (nie jedno na drugim).  
  10. Gotowanie zamrożonych pierogów: najpierw rozmrażamy pierogi przez min.5-6h – ważne aby same się rozmroziły a nie na szybko, następnie gotujemy je na parze tzw. wkładamy sitko do garnka z gotującą się wodą a następnie rozmrożone pierogi wkładamy do sitka i gotujemy aż do momentu kiedy pierogi będą ciepłe. Następnie można je polać roztopionym masłem albo wrzucić na masełko – w tej wersji nie uzyskamy chrupiącej skórki.

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *