Pyszne i mokre bezglutenowe ciasto cytrynowe 🙂 Można by powiedzieć, że jest to taka babka. Można ją upiec w innej formie aniżeli w małej keksówce. Zamiast cytryny zrób inny smak np. pomarańcz.
Pamiętajmy, że jeżeli używamy migdałów w skórce to ciasto będzie ciemniejsze niż z płatków migdałów bądź migdałów bez skórki 🙂

Składniki
- 200g bezglutenowej mąki uniwersalnej (używam firmy Schar)
- 65g migdałów bądź mąki migdałowej
- 180g masła wegańskiego (albo zwykłego/bez laktozy) w temp.pokojowej
- 3 jajka
- 100g ksylitolu
- 100ml napoju roślinnego w temp.pokojowej
- skórka starta z 3 dużych cytryn
- 1 łyżeczka olejku cytrynowego (opcjonalnie)
- 6 łyżek świeżego soku z cytryny
- szczypta soli
- 1 łyżeczka pasty waniliowej (opcjonalnie)
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia (bez glutenu)
- Polewa cytrynowa: 4 łyżki zmielonego ksylitolu na cukier puder + 1 łyżka świeżego soku z cytryny
Sposób przygotowania
- Piekarnik nagrzewamy 180C, dolna półka, termoobieg bądź góra i dół (co mocniejsze).
- Jeżeli używamy migdałów to mielimy je na mąkę.
- Następnie dodajemy do zmielonych migdałów wszystkie suche składniki: mąka bezglutenowa, sól, proszek, ksylitol i mieszamy.
- Dodajemy pokrojone masło i mikserem bądź w Thermomixie łączymy aż zrobi się maślana masa, lekko klejąca.
- W misce łączymy ze sobą: jaja, starta skórka z cytryny, pasta waniliowa (opcjonalnie) i napój roślinny.
- Następnie do suchych składników wlewamy mokre i mieszamy mikserem bądź w Thermomixie. Na samym końcu dodajemy świeży sok z cytryny i olejek cytrynowy (opcjonalnie). Mieszamy do połączenia.
- Przekładamy do małej keksówki (ja używam 20cm) wyłożonej papierem i pieczemy ok.45min-1h aż do suchego patyczka. Można przykryć ciasto folią aluminiową aby nie spiekło się za szybko u góry.
- Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Można podać bez dodatków bądź z cytrynowym lukrem (należy połączyć składniki i mieszać do momentu powstania płynnego lukru, w razie potrzeby należy dodać stopniowo więcej soku)