Cytrynowe ciasto bezglutenowe (gf,lf)

Pyszne i mokre bezglutenowe ciasto cytrynowe 🙂 Można by powiedzieć, że jest to taka babka. Można ją upiec w innej formie aniżeli w małej keksówce. Zamiast cytryny zrób inny smak np. pomarańcz.

Pamiętajmy, że jeżeli używamy migdałów w skórce to ciasto będzie ciemniejsze niż z płatków migdałów bądź migdałów bez skórki 🙂

Składniki

  • 200g bezglutenowej mąki uniwersalnej (używam firmy Schar)
  • 65g migdałów bądź mąki migdałowej
  • 180g masła wegańskiego (albo zwykłego/bez laktozy) w temp.pokojowej
  • 3 jajka
  • 100g ksylitolu
  • 100ml napoju roślinnego w temp.pokojowej
  • skórka starta z 3 dużych cytryn
  • 1 łyżeczka olejku cytrynowego (opcjonalnie)
  • 6 łyżek świeżego soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej (opcjonalnie)
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia (bez glutenu)
  • Polewa cytrynowa: 4 łyżki zmielonego ksylitolu na cukier puder + 1 łyżka świeżego soku z cytryny

Sposób przygotowania

  1. Piekarnik nagrzewamy 180C, dolna półka, termoobieg bądź góra i dół (co mocniejsze).
  2. Jeżeli używamy migdałów to mielimy je na mąkę.
  3. Następnie dodajemy do zmielonych migdałów wszystkie suche składniki: mąka bezglutenowa, sól, proszek, ksylitol i mieszamy.
  4. Dodajemy pokrojone masło i mikserem bądź w Thermomixie łączymy aż zrobi się maślana masa, lekko klejąca.
  5. W misce łączymy ze sobą: jaja, starta skórka z cytryny, pasta waniliowa (opcjonalnie) i napój roślinny.
  6. Następnie do suchych składników wlewamy mokre i mieszamy mikserem bądź w Thermomixie. Na samym końcu dodajemy świeży sok z cytryny i olejek cytrynowy (opcjonalnie). Mieszamy do połączenia.
  7. Przekładamy do małej keksówki (ja używam 20cm) wyłożonej papierem i pieczemy ok.45min-1h aż do suchego patyczka. Można przykryć ciasto folią aluminiową aby nie spiekło się za szybko u góry.
  8. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Można podać bez dodatków bądź z cytrynowym lukrem (należy połączyć składniki i mieszać do momentu powstania płynnego lukru, w razie potrzeby należy dodać stopniowo więcej soku)

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *