Genialne naleśniki czekoladowe! Alternatywa dla naleśników kasztanowych (przepis >>). Bez mąki, bez glutenu, bez jajek, bez laktozy. Przepyszne na niedzielne śniadanie z rodziną. 🙂
Składniki
- 250 g suchej kaszy gryczanej niepalonej
- ok.150-200 ml wody niegazowanej
- 2 garści świeżego szpinaku (opcjonalnie)
- 3 łyżeczki surowego kakao
- 2 łyżki oliwy z oliwek albo innego oleju roślinnego
- szczypta soli
Domowa konfitura z czarnej porzeczki
- 1 paczka mrożonej czarnej porzeczki (albo inne owoce leśne)
- 2 łyżki cukru kokosowego (albo syropu daktylowego)
- 5 łyżek wody
Sposób przygotowania
- Kasze gryczaną zalewamy wodą na całą noc (albo gorącą wodą min.1h przed zrobieniem) i pozostawiamy. Następnie odcedzamy i przelewamy wodą.
- Do blendera o wysokiej mocy wrzucamy wszystko składniki i blendujemy na wysokich obrotach do uzyskania gładkiej masy. Konsystencja masy jogurtu naturalnego.
- Domowa konfitura z czarnej porzeczki: dobrze umyte owoce dzielimy na dwie części. Pierwszą część wrzucamy do garnka, dodajemy cukier oraz wodę. Gotujemy na małym ogniu ok.5-7min. Jeżeli porzeczka puści soki i zrobi się lekki sos (woda się delikatnie zredukuje) dodajemy drugą cześć borówek i gotujemy ok.3min. Powstała konfitura jest delikatnie płynna – idealnie nada się do budyniu jaglanego (przepis >>). Świetnie smakuje na ciepło!
- Smażymy na patelni beztłuszczowej albo naleśnikowej trochę inaczej niż standardowe naleśniki. Ciasto na naleśniki nakładamy łyżką (ok.3 łyżek stołowych) i rozsmarowujemy „wypukłą” częścią łyżki.
- Podajemy z jogurtem kokosowym (albo naturalnym) oraz domową konfiturą np. z czarnej porzeczki.
Znajdź mnie na:
(Visited 48 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz