DAKTella czyli zdrowa nutella

DAKTella czyli zdrowa i pyszna nutella! Świetnie się sprawdzi do naleśników, gofrów albo chlebka nawet bananowego (zobacz mój przepis >>). Dodatkowo możesz go spożywać w formie musu czekoladowego z dodatkiem ulubionego owocu.

Składniki:

  • 2- 2 ½ dojrzałego awokado 
  • 6 świeżych daktyli albo 10 suszonych daktyli*
  • 2 łyżeczki naturalnego kakao albo karobu 

Sposób przygotowania: 

  1. Jeżeli używasz suszonych daktyli to należy je zalać zimną wodą i zostawić na całą noc do wymoczenia. 
  2. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera (najlepiej się sprawdzi ręczny) i wszystko dokładnie blendujemy na jednolitą masę. 
  3. Przekładamy do słoika. Przechowujemy w lodówce max.4 – 5dni. 
  4. Podajemy na zimno. Świetnie smakuje z owocami jagodowymi.

*Możesz dodać 3 świeże/suszone (+ wymoczone) daktyle i 1 dojrzały banan. Jeżeli lubisz banany a nie do końca daktyle to wymień je i śmiało dodaj 2 dojrzałe banany.

Ja osobiście kocham jeść DAKTelle z bezglutenowym chlebkiem bananowym >> posypanym świeżymi borówkami. Nie mogę się doczekać lata i czarnych porzeczek – będę pasować idealnie do tego duetu! 🙂

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *