DAKTella czyli zdrowa i pyszna nutella! Świetnie się sprawdzi do naleśników, gofrów albo chlebka nawet bananowego (zobacz mój przepis >>). Dodatkowo możesz go spożywać w formie musu czekoladowego z dodatkiem ulubionego owocu.
Składniki:
- 2- 2 ½ dojrzałego awokado
- 6 świeżych daktyli albo 10 suszonych daktyli*
- 2 łyżeczki naturalnego kakao albo karobu
Sposób przygotowania:
- Jeżeli używasz suszonych daktyli to należy je zalać zimną wodą i zostawić na całą noc do wymoczenia.
- Wszystkie składniki wrzucamy do blendera (najlepiej się sprawdzi ręczny) i wszystko dokładnie blendujemy na jednolitą masę.
- Przekładamy do słoika. Przechowujemy w lodówce max.4 – 5dni.
- Podajemy na zimno. Świetnie smakuje z owocami jagodowymi.
*Możesz dodać 3 świeże/suszone (+ wymoczone) daktyle i 1 dojrzały banan. Jeżeli lubisz banany a nie do końca daktyle to wymień je i śmiało dodaj 2 dojrzałe banany.
Ja osobiście kocham jeść DAKTelle z bezglutenowym chlebkiem bananowym >> posypanym świeżymi borówkami. Nie mogę się doczekać lata i czarnych porzeczek – będę pasować idealnie do tego duetu! 🙂