Świetne danie na każdą kieszeń 🙂 Pożywne, wegańskie i sycące – dla całej rodzinki!
Składniki
- 1 szklanka grochu żółtego łuskanego (połówki)
- 1/2 szt. cebuli białej
- 1 ząbek czosnku
- po 1/2 łyżeczki: suszonej kurkumy, mielonego kminku, suszonej papryki słodkiej, mielonej kolendry (opcjonalnie), świeżego i tartego imbiru,
- 1/4 łyżeczki suszonej papryki ostrej
- 2 szklanki dobrej jakości mleka kokosowego (polecam czarne w kartonie Real Thai)
- 1/2 szklanki wywaru warzywnego bądź wody
- 2 garści świeżego szpinaku
- 1 słoik/puszka krojonych pomidorów
- 1/2 czerwonej papryki (opcjonalnie)
- 2 łyżki oleju roślinnego
- sól do smaku
- ulubiony ryż do podania (ja używam jaśminowy albo brązowy) bądź chlebki naan/podpłomyk (możesz je zrobić w domu z mojego przepisu >>)
- świeża kolendra / czarny sezam / szczypiorek – do podania
Sposób przygotowania
- Dzień wcześniej: Groch płuczemy pod bieżącą wodą do uzyskania klarownej wody a następnie zalewamy zimną wodą do przykrycia. Odstawiamy na min.5h – ja szczególnie polecam na całą noc 🙂 W dzień przyrządzania wymieniamy wodę i gotujemy groch do miękkości. Uważamy aby go nie rozgotować.
- W garnku rozgrzewamy olej a następnie wrzucamy drobno poszatkowaną cebulę. Delikatnie podsmażamy. Następnie dodajemy suszone przyprawy: kurkuma, papryka słodka i ostra, kminek, kolendrą (jeśli używamy). Mieszamy i smażymy do momentu aż przyprawy zaczną pięknie pachnieć.
- Następnie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, starty świeży imbir oraz pokrojoną czerwoną paprykę w kostkę (jeśli używamy). Lekko smażymy.
- Wlewamy mleczko kokosowe i podgotowujemy całość ok.10min.
- W międzyczasie gotujemy ulubiony ryż bądź przygotowujemy podpłomyki/chlebki naan.
- Następnie wrzucamy do mleczka: ugotowany groch, krojone pomidory i wodę. Mieszamy i gotujemy ok.10min.
- Na samym końcu dodajemy sól do smaku oraz umyty szpinak. Mieszamy.
- Podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami. Można posypać świeżą kolendrą, sezamem czy szczypiorkiem.
Znajdź mnie na:
(Visited 105 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz