Dal czyli indyjskie danie z grochem, pomidorami i szpinakiem (v,gf,lf)

Świetne danie na każdą kieszeń 🙂 Pożywne, wegańskie i sycące – dla całej rodzinki!

Składniki

  • 1 szklanka grochu żółtego łuskanego (połówki)
  • 1/2 szt. cebuli białej
  • 1 ząbek czosnku
  • po 1/2 łyżeczki: suszonej kurkumy, mielonego kminku, suszonej papryki słodkiej, mielonej kolendry (opcjonalnie), świeżego i tartego imbiru,
  • 1/4 łyżeczki suszonej papryki ostrej
  • 2 szklanki dobrej jakości mleka kokosowego (polecam czarne w kartonie Real Thai)
  • 1/2 szklanki wywaru warzywnego bądź wody
  • 2 garści świeżego szpinaku
  • 1 słoik/puszka krojonych pomidorów
  • 1/2 czerwonej papryki (opcjonalnie)
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • sól do smaku
  • ulubiony ryż do podania (ja używam jaśminowy albo brązowy) bądź chlebki naan/podpłomyk (możesz je zrobić w domu z mojego przepisu >>)
  • świeża kolendra / czarny sezam / szczypiorek – do podania

Sposób przygotowania

  1. Dzień wcześniej: Groch płuczemy pod bieżącą wodą do uzyskania klarownej wody a następnie zalewamy zimną wodą do przykrycia. Odstawiamy na min.5h – ja szczególnie polecam na całą noc 🙂 W dzień przyrządzania wymieniamy wodę i gotujemy groch do miękkości. Uważamy aby go nie rozgotować.
  2. W garnku rozgrzewamy olej a następnie wrzucamy drobno poszatkowaną cebulę. Delikatnie podsmażamy. Następnie dodajemy suszone przyprawy: kurkuma, papryka słodka i ostra, kminek, kolendrą (jeśli używamy). Mieszamy i smażymy do momentu aż przyprawy zaczną pięknie pachnieć.
  3. Następnie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, starty świeży imbir oraz pokrojoną czerwoną paprykę w kostkę (jeśli używamy). Lekko smażymy.
  4. Wlewamy mleczko kokosowe i podgotowujemy całość ok.10min.
  5. W międzyczasie gotujemy ulubiony ryż bądź przygotowujemy podpłomyki/chlebki naan.
  6. Następnie wrzucamy do mleczka: ugotowany groch, krojone pomidory i wodę. Mieszamy i gotujemy ok.10min.
  7. Na samym końcu dodajemy sól do smaku oraz umyty szpinak. Mieszamy.
  8. Podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami. Można posypać świeżą kolendrą, sezamem czy szczypiorkiem.

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *