
Kremowy i wegański sos z suszonymi pomidorami który idealnie nada się jako dodatek do dania z tofu naturalnego bądź ryby (np. delikatnej polędwicy z dorsza). Uwielbiam go z dodatkiem świeżego szpinaku oraz zdrowej komosy ryżowej!

Składniki
- 10 -13 suszonych pomidorów w oleju z kaparami*
- 200ml śmietanki roślinnej (sojowa, migdałowa albo kokosowa)
- 3 łyżeczki płatków drożdżowych nieaktywnych
- 3 ząbki czosnku
- Przyprawy: sól, pieprz cayenne (albo chili)
- 80ml wody
- 1 duża garść natki pietruszki
Do podania
- ½ szklanki surowej komosy ryżowej albo brązowy ryż albo 1 szklanka makaronu pełnoziarnistego bio np. penne (dla 2 osób)
- 2 garści szpinaku albo zielonej sałaty (dla 1 osoby)
- Tofu naturalne bio albo świeża ryba** (np. polędwica z dorsza)Tofu naturalne bio albo świeża ryba** (np. polędwica z dorsza)
Sposób przygotowania
- Suszone pomidory wraz z kaparami (i 1 łyżeczką oliwy z zalewy) blendujemy do uzyskania gładkiej masy. Przekładamy na patelnie. Podsmażamy przez 1 min.
- Następnie dodajemy do sosu obrane ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Mieszamy i podsmażamy ok.2min.
- W międzyczasie gotujemy komosę ryżową bądź brązowy ryż według przepisu na opakowaniu.
- Do sosu dodajemy wodę, śmietankę roślinną, płatki drożdżowe. Podgotowujemy bez przykrycia ok. 8-10min. i doprawiamy do smaku przyprawami.
- Jeżeli przygotowujemy danie razem z tofu to należy je pokroić w grubą kostkę oraz delikatnie podsmażyć z każdej strony na 1 łyżce oliwy z oliwek a następnie odłożyć do innego naczynia.
- Jeżeli przygotowujemy danie z ryby to należy dokładnie umyć rybę oraz pokroić na porcję. Następnie rybę wkładamy do już przygotowanego sosu i gotujemy pod przykryciem ok.8-10 min. (w zależności od ryby, sprawdzamy czy jest ugotowana).
- Gotowe danie z pysznym dodatkiem (które wybierzesz!:)) podajemy w towarzystwie komosy ryżowej, brązowego ryżu bądź pełnoziarnistego makaronu bio. Posypujemy świeżą natką z pietruszki.
*Suszone pomidory polecam z oleju (najlepiej bio). Jeżeli używasz bez oleju należy je dokładnie wymoczyć w ciepłej wodzie min. 2-3h aby pozbyć się nadmiaru soli. Wówczas do dania dodajemy 1 łyżkę oliwy z oliwek.
**Świeżą rybę wybierz ze sprawdzonego miejsca. Kupuj dziko żyjące, nie hodowlane.