Danie z kremowym sosem z suszonych pomidorów (gf,lf)

Kremowy i wegański sos z suszonymi pomidorami który idealnie nada się jako dodatek do dania z tofu naturalnego bądź ryby (np. delikatnej polędwicy z dorsza). Uwielbiam go z dodatkiem świeżego szpinaku oraz zdrowej komosy ryżowej! 

Składniki

  • 10 -13 suszonych pomidorów w oleju z kaparami*
  • 200ml śmietanki roślinnej (sojowa, migdałowa albo kokosowa) 
  • 3 łyżeczki płatków drożdżowych nieaktywnych 
  • 3 ząbki czosnku 
  • Przyprawy: sól, pieprz cayenne (albo chili) 
  • 80ml wody 
  • 1 duża garść natki pietruszki 

Do podania

  • ½ szklanki surowej komosy ryżowej albo brązowy ryż albo 1 szklanka makaronu pełnoziarnistego bio np. penne (dla 2 osób)
  • 2 garści szpinaku albo zielonej sałaty (dla 1 osoby)
  • Tofu naturalne bio albo świeża ryba** (np. polędwica z dorsza)Tofu naturalne bio albo świeża ryba** (np. polędwica z dorsza)

Sposób przygotowania

  1. Suszone pomidory wraz z kaparami (i 1 łyżeczką oliwy z zalewy) blendujemy do uzyskania gładkiej masy. Przekładamy na patelnie. Podsmażamy przez 1 min. 
  2. Następnie dodajemy do sosu obrane ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Mieszamy i podsmażamy ok.2min.
  3. W międzyczasie gotujemy komosę ryżową bądź brązowy ryż według przepisu na opakowaniu. 
  4. Do sosu dodajemy wodę, śmietankę roślinną, płatki drożdżowe. Podgotowujemy bez przykrycia ok. 8-10min.  i doprawiamy do smaku przyprawami. 
  5. Jeżeli przygotowujemy danie razem z tofu to należy je pokroić w grubą kostkę oraz delikatnie podsmażyć z każdej strony na 1 łyżce oliwy z oliwek a następnie odłożyć do innego naczynia. 
  6. Jeżeli przygotowujemy danie z ryby to należy dokładnie umyć rybę oraz pokroić na porcję. Następnie rybę wkładamy do już przygotowanego sosu i gotujemy pod przykryciem ok.8-10 min. (w zależności od ryby, sprawdzamy czy jest ugotowana). 
  7. Gotowe danie z pysznym dodatkiem (które wybierzesz!:)) podajemy w towarzystwie komosy ryżowej, brązowego ryżu bądź pełnoziarnistego makaronu bio. Posypujemy świeżą natką z pietruszki.

*Suszone pomidory polecam z oleju (najlepiej bio). Jeżeli używasz bez oleju należy je dokładnie wymoczyć w ciepłej wodzie min. 2-3h aby pozbyć się nadmiaru soli. Wówczas do dania dodajemy 1 łyżkę oliwy z oliwek.

**Świeżą rybę wybierz ze sprawdzonego miejsca. Kupuj dziko żyjące, nie hodowlane.

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *