Dietetyczne mity i fakty

Cykl „Dietetyczne MITY I FAKTY” na blogu KuchniaBezTabu będzie dostarczał sporej dawki ciekawej i praktycznej wiedzy. Czasami mało oczywistej! Bo przecież często tak bywa, że mały drobiazg potrafi wiele zmienić. 😉

1.Odstawienie soli powoduje niedobór jodu w organizmie           FAKT

Polska jest krajem o ograniczonym występowaniu jodu. Z tego powodu od 1997 roku obowiązuje obowiązkowa profilaktyka, polegająca na jodowaniu soli przeznaczonej do bezpośredniego spożycia. Mimo podjętych działań, badania prowadzone przez Instytut Żywności i Żywienia wykazały, że tylko u 62% dzieci w wieku szkolnym spełnione były warunki odpowiedniej podaży jodu, 97% ciężarnych cierpiało na niedobory tego pierwiastka, a całkowita eliminacja soli z diety wiązała się z niewystarczającym poziomem jodu aż w 96% przypadków.

Warto jednakże mieć na uwadze, że ograniczenie spożycia soli niesie za sobą niebagatelne korzyści dla zdrowia – obniża ciśnienie, ryzyko wystąpienia osteoporozy i niektórych chorób nowotworowych. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożywanie 5 gramów soli dziennie – tyle ile mieści się w łyżeczce do herbaty.

2. Spożycie soi powoduje zaburzenia seksualne u mężczyzn           MIT

Geneza tego przekonania obejmuje trzy informacje – i warto wspomnieć, że wszystkie są prawdziwe – nieprawidłowa jest tylko ich interpretacja.

  • Pierwsza z nich opiera się na podobieństwie budowy chemicznej izoflawonów, czyli substancji zawartych w soi do żeńskich estrogenów.
  • Drugą stanowiła publikacja o obniżonej płodności szczurów karmionych soją.
  • Wreszcie trzecia była przypadkiem młodego mężczyzny, u którego faktycznie występowały dysfunkcje seksualne związane ze zwiększoną podażą soi – z tym że nasz gentelman każdego dnia spożywał równowartość kilkudziesięciu (sic!) szklanek napoju sojowego.

Drodzy panowie, nie musicie obawiać się soi – no chyba, że planujecie dzień w dzień zjadać ponad kilogram tofu 😉 Umiar jest tutaj kluczem do sukcesu.

3. Lepszy biały chleb niż biała bułka                               FAKT

Niby pieczywo pochodzące z jednego rodzaju zboża, ale mąka przeznaczona do wypieku bułek charakteryzuje się wyższym stopniem przetworzenia od tej wykorzystywanej do wyrobu chleba. Dodatkowo powszechne jest dodawanie do bułek cukru i tłuszczu. Tym samym więcej składników odżywczych i niezbędnego dla flory jelitowej błonnika znajdziemy w chlebie – nawet w porównaniu z bułką pochodzącą z tej samej piekarni.

Wiadomo, jeżeli możesz wybrać zdrowszy chleb np. Żytni – to wybierz taki! Najlepiej na zakwasie!

4. Cytryny są głównym roślinnym źródłem witaminy C                              MIT

Biorąc pod uwagę tylko i wyłącznie rośliny nieprzetworzone, znacznie większą zawartość kwasu askorbinowego odnotowuje się w (produkty ułożone z od największej do najmniejszej zawartości witaminy C/100 gram): rokitniku, dzikiej róży, natce pietruszki, czarnej porzeczce, owocach lucerny, papryce, owocach głogu, brokułach, brukselce, kiwi i truskawkach.

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Jedna odpowiedź

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *