Domowa pizza bianca z kozim serem i konfiturą z czerwonej cebuli (gf)

Kto nie kocha pizzy? Przyznać się! 🙂 Ja osobiście uwielbiam zrobić bezglutenową domową wersję. Tym razem przepis na bezglutenową pizze bianca z kozim serem i konfiturą z czerwonej cebuli. Wytrawnie, prosto i smacznie. Zamiast konfitury z cebuli możesz dołożyć konfiturę z suszonych fig >>. Ciasto na bezglutenową pizze idealnie sprawdzi się również do zwykłej pizzy z sosem pomidorowym.

Ciasto na pizze – zrobisz z tego przepisu >>

Dodatki

  • 1 szt. rolady z sera koziego 
  • 4 łyżeczki konfitury z czerwonej cebuli >> 
  • 3 duże garści świeżej rukoli 
  • 1 łyżeczka czarnuszki bądź czarnego sezamu do posypania

Sos bianca

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku 
  • ½ białej cebuli średniej wielkości (opcjonalnie)
  • 100-150ml śmietanki roślinnej (np.sojowa)**
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonych pomidorów
  • 1 łyżeczka płatków drożdżowych nieaktywnych (opcjonalnie)

Sposób przygotowania 

  1. Spód do pizzy przygotowujemy według przepisu.
  2. Sos bianca: na rozgrzaną patelnie dodajemy: oliwę, czosnek przeciśnięty przez praskę, drobno posiekaną cebulę (jeżeli dodajemy). Lekko podsmażamy. Następnie dodajemy śmietankę oraz płatki drożdżowe. Gotujemy ok. 4 min. aż sos delikatnie zgęstnieje. Następnie dodajemy przyprawy oraz sól i pieprz do smaku. Jeżeli sos będzie wodnisty możemy dodać 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (rozdrabniamy mąkę w oddzielnym naczyniu z dodatkiem 2 łyżek sosu) bądź 1 łyżka tartego parmezanu.
  3. Nagrzewamy piekarnik do 180C (góra i dół)
  4. Na pizzę nakładamy sos oraz pokrojony w plastry kozi ser. 
  5. Pieczemy ok.20min (na ostatnie 5min można włączyć termoobieg). 
  6. Nakładamy konfiturę oraz rukolę. Możesz skropić oliwą z oliwek przed podaniem. 

**Albo śmietanka kremowa 30%

Opcjonalnie:

Sos pomidorowy: 

  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 
  • 2 łyżeczki suszonego oregano 
  • 2 ząbki czosnku 

Czosnek przeciskamy przez praskę a następnie wszystko razem łączymy.

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *