Kto nie kocha pizzy? Przyznać się! 🙂 Ja osobiście uwielbiam zrobić bezglutenową domową wersję. Tym razem przepis na bezglutenową pizze bianca z kozim serem i konfiturą z czerwonej cebuli. Wytrawnie, prosto i smacznie. Zamiast konfitury z cebuli możesz dołożyć konfiturę z suszonych fig >>. Ciasto na bezglutenową pizze idealnie sprawdzi się również do zwykłej pizzy z sosem pomidorowym.
Ciasto na pizze – zrobisz z tego przepisu >>
Dodatki
- 1 szt. rolady z sera koziego
- 4 łyżeczki konfitury z czerwonej cebuli >>
- 3 duże garści świeżej rukoli
- 1 łyżeczka czarnuszki bądź czarnego sezamu do posypania
Sos bianca
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- ½ białej cebuli średniej wielkości (opcjonalnie)
- 100-150ml śmietanki roślinnej (np.sojowa)**
- Sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonych pomidorów
- 1 łyżeczka płatków drożdżowych nieaktywnych (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
- Spód do pizzy przygotowujemy według przepisu.
- Sos bianca: na rozgrzaną patelnie dodajemy: oliwę, czosnek przeciśnięty przez praskę, drobno posiekaną cebulę (jeżeli dodajemy). Lekko podsmażamy. Następnie dodajemy śmietankę oraz płatki drożdżowe. Gotujemy ok. 4 min. aż sos delikatnie zgęstnieje. Następnie dodajemy przyprawy oraz sól i pieprz do smaku. Jeżeli sos będzie wodnisty możemy dodać 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (rozdrabniamy mąkę w oddzielnym naczyniu z dodatkiem 2 łyżek sosu) bądź 1 łyżka tartego parmezanu.
- Nagrzewamy piekarnik do 180C (góra i dół)
- Na pizzę nakładamy sos oraz pokrojony w plastry kozi ser.
- Pieczemy ok.20min (na ostatnie 5min można włączyć termoobieg).
- Nakładamy konfiturę oraz rukolę. Możesz skropić oliwą z oliwek przed podaniem.
**Albo śmietanka kremowa 30%
Opcjonalnie:
Sos pomidorowy:
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 2 ząbki czosnku
Czosnek przeciskamy przez praskę a następnie wszystko razem łączymy.