Domowe bułeczki bezglutenowe (bez drożdży)


Nie masz pieczywa na śniadanie? Nie masz drożdży? To świetnie się składa! Potrzebujesz dosłownie kilku składników i w 20 min przygotujesz pyszne domowe bułeczki bezglutenowe. Bardzo proste w przygotowaniu i idealne dla całej rodziny! Dla maluszków przygotuj wersję mini 🙂

Z poniższego przepisu wychodzi mini bułeczek ok. 16 szt., większych ok. 10 szt.

Składniki: 

  • 250 g mąki bezglutenowej Mix B Schar*
  • 200 ml napoju roślinnego (koniecznie w temp.pokojowej)**
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (bez glutenu) – zamiast tego możesz użyć 1 saszetki suszonych drożdży
  • 1 jajko + 1 roztrzepane jajko do posmarowania wierzchu
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 55ml oleju roślinnego np. z pestek winogron, ryżowy, rzepakowy
  • Nasiona sezamu(żółtego i czarnego)/siemienia lnianego/czarnuszki/maku do posypania 

Sposób przygotowania: 

  1. Do miski (jeżeli używasz miksera) bądź kielicha blendera/melaksera dodajemy: napój roślinny, proszek do pieczenia, jajko, sól, cukier, olej oraz stopniowo dodajemy mąkę. 
  2. Cały czas mieszamy na małych obrotach. 
  3. Nagrzewamy piekarnik 180C (góra/dół).
  4. Ciasto na bułeczki mieszamy do momentu połączenia się wszystkich składników. Musi mieć konsystencję bardzo gęstego jogurtu greckiego (nie powinno być zbite jak np. ciasto na pizzę). 
  5. W osobnej misce roztrzepujemy 1 jajko. 
  6. EDIT. Masę możesz nakładać przy pomocy dwóch łyżek (możesz je zwilżyć wodą albo oprószyć mąką). Jedną łyżką nakładamy masę, drugą pomagamy sobie ją ściągnąć z łyżki. Drugi sposób: Dłonie lekko „opruszamy” mąką (dosłownie minimalnie aby nie dawać już więcej mąki) albo zwilżamy zimną wodą. Następnie formujemy małe bułeczki*** (najlepiej łyżką wyciągać ciasto z miski/kielicha blendera i formować w rękach). Im mniej mąki tym lepiej.
  7. Uformowane bułeczki kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Między bułeczkami zostawiamy ok. 5cm przerwy. Delikatnie smarujemy (najlepiej kuchennym pędzelkiem) wierzch roztrzepanym jajkiem. Posypujemy wybranymi nasionami. 
  8. Pieczemy w 180C na środkowej półce przez 15min (góra/dół). Następnie zmieniamy na 200C (termoobieg) i pieczemy ok.3-4min aż bułeczki będą lekko złociste. 
  9. Zajadamy się pysznymi i lekko ciepłymi bułeczkami bezglutenowymi! 

*Jeżeli nie zależy Ci na wersji bezglutenowej to możesz użyć mąkę pszenną (najlepiej bio) – ok.350g

**Możesz użyć dowolny napój roślinny . Jeżeli nie zależy Ci na wersji bez laktozy, użyj zwykłego mleka krowiego. 

*** Dla dzieci idealnie będą małe bułeczki więc dosłownie ciasto powinno być w wielkości świeżej figi. Jeżeli chcesz większe bułki to należy wyrobić kulę ciasta w wielkości mandarynki.

Bułeczki najlepiej smakują w dzień pieczenia. Jeżeli chcesz aby zachowały świeżość na dłużej przechowuj wystudzone bułeczki w szczelnie zamkniętym pojemniku. Na drugi dzień przed podaniem możesz lekko je podgrzać w piekarniku.

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

3 Responses

  1. Robiłam dzisiaj po raz drugi te bułeczki i wyszły mi bardzo niskie, niewyrośnięte, z zakalcem. Myślałam, że to przez niewłaściwą temperaturę mleka (za pierwszym razem dałam zimne), ale dzisiaj już tego dopilnowałam. Co może być nie tak…?

    1. Witam:) Poprawiłam w przepisie i najlepszą opcją jest wybór mąki MIX B a druga sprawa to konsystencja ciasta. Nie może być ani za bardzo lejące (wyjdą płaskie i niewyrośnięte) ani za mocno zbite (będą szybko twarde). Prawidłowe ciasto powinno mieć konsystencję jogurtu greckiego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *