
Nie masz pieczywa na śniadanie? Nie masz drożdży? To świetnie się składa! Potrzebujesz dosłownie kilku składników i w 20 min przygotujesz pyszne domowe bułeczki bezglutenowe. Bardzo proste w przygotowaniu i idealne dla całej rodziny! Dla maluszków przygotuj wersję mini 🙂
Z poniższego przepisu wychodzi mini bułeczek ok. 16 szt., większych ok. 10 szt.

Składniki:
- 250 g mąki bezglutenowej Mix B Schar*
- 200 ml napoju roślinnego (koniecznie w temp.pokojowej)**
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (bez glutenu) – zamiast tego możesz użyć 1 saszetki suszonych drożdży
- 1 jajko + 1 roztrzepane jajko do posmarowania wierzchu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 55ml oleju roślinnego np. z pestek winogron, ryżowy, rzepakowy
- Nasiona sezamu(żółtego i czarnego)/siemienia lnianego/czarnuszki/maku do posypania
Sposób przygotowania:
- Do miski (jeżeli używasz miksera) bądź kielicha blendera/melaksera dodajemy: napój roślinny, proszek do pieczenia, jajko, sól, cukier, olej oraz stopniowo dodajemy mąkę.
- Cały czas mieszamy na małych obrotach.
- Nagrzewamy piekarnik 180C (góra/dół).
- Ciasto na bułeczki mieszamy do momentu połączenia się wszystkich składników. Musi mieć konsystencję bardzo gęstego jogurtu greckiego (nie powinno być zbite jak np. ciasto na pizzę).
- W osobnej misce roztrzepujemy 1 jajko.
- EDIT. Masę możesz nakładać przy pomocy dwóch łyżek (możesz je zwilżyć wodą albo oprószyć mąką). Jedną łyżką nakładamy masę, drugą pomagamy sobie ją ściągnąć z łyżki. Drugi sposób: Dłonie lekko „opruszamy” mąką (dosłownie minimalnie aby nie dawać już więcej mąki) albo zwilżamy zimną wodą. Następnie formujemy małe bułeczki*** (najlepiej łyżką wyciągać ciasto z miski/kielicha blendera i formować w rękach). Im mniej mąki tym lepiej.
- Uformowane bułeczki kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Między bułeczkami zostawiamy ok. 5cm przerwy. Delikatnie smarujemy (najlepiej kuchennym pędzelkiem) wierzch roztrzepanym jajkiem. Posypujemy wybranymi nasionami.
- Pieczemy w 180C na środkowej półce przez 15min (góra/dół). Następnie zmieniamy na 200C (termoobieg) i pieczemy ok.3-4min aż bułeczki będą lekko złociste.
- Zajadamy się pysznymi i lekko ciepłymi bułeczkami bezglutenowymi!
*Jeżeli nie zależy Ci na wersji bezglutenowej to możesz użyć mąkę pszenną (najlepiej bio) – ok.350g
**Możesz użyć dowolny napój roślinny . Jeżeli nie zależy Ci na wersji bez laktozy, użyj zwykłego mleka krowiego.
*** Dla dzieci idealnie będą małe bułeczki więc dosłownie ciasto powinno być w wielkości świeżej figi. Jeżeli chcesz większe bułki to należy wyrobić kulę ciasta w wielkości mandarynki.
Bułeczki najlepiej smakują w dzień pieczenia. Jeżeli chcesz aby zachowały świeżość na dłużej przechowuj wystudzone bułeczki w szczelnie zamkniętym pojemniku. Na drugi dzień przed podaniem możesz lekko je podgrzać w piekarniku.
3 Responses
Robiłam dzisiaj po raz drugi te bułeczki i wyszły mi bardzo niskie, niewyrośnięte, z zakalcem. Myślałam, że to przez niewłaściwą temperaturę mleka (za pierwszym razem dałam zimne), ale dzisiaj już tego dopilnowałam. Co może być nie tak…?
Witam:) Poprawiłam w przepisie i najlepszą opcją jest wybór mąki MIX B a druga sprawa to konsystencja ciasta. Nie może być ani za bardzo lejące (wyjdą płaskie i niewyrośnięte) ani za mocno zbite (będą szybko twarde). Prawidłowe ciasto powinno mieć konsystencję jogurtu greckiego 🙂