Domowe masło orzechowe (v,gf,lf)

Najlepsze domowe masło orzechowe. Bez zbędnych dodatków i konserwantów. Wielbiciele orzechów ziemnych mają tylko jedyną opcję czyli przygotowanie samemu w domu masła orzechowego! Idealne jako dodatek do kanapki, naleśników, omleta czy domowych ciasteczek >> 

Bardzo lubię łączyć masło orzechowe z lekko kwaśnymi owocami np. malinami czy jeżynami!

Składniki

  • 500g orzechów ziemnych niesolonych prażonych  
  • ½ łyżeczki soli 

Sposób przygotowania

  1. Orzechy ziemne oraz sól wrzucamy do mocnego blendera. Blendujemy do uzyskania gładkiego masła. Im dłużej blendujemy tym jego konsystencja będzie gładsza. 
  2. Przekładamy do wyparzonego, czystego i suchego słoika. Przechowujemy w ciemnym miejscu przez 3-4tyg. 

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *