Idealny dżem do naleśników, kanapki czy gofrów. Możecie go połączyć z ulubionymi dodatkami: serkiem śmietankowym czy jogurtem. Delikatnie słodki a zarazem lekko kwaskowaty. Dżem można przygotować z innych drobnych owoców.
Składniki
- 1 szklanka mrożonej czarnej porzeczki (bądź innych drobnych owoców np. mieszanka leśnych bądź mrożone maliny)
- 8 suszonych daktyli bez konserwantów (np.z Rossmana)
- 1 łyżka syropu daktylowego
- 1 łyżka wody
- 1 łyżka nasion chia (eko – nie mają zapachu)
Sposób przygotowania
- W garnuszku umieszczamy mrożoną porzeczkę, pokrojone w kostkę daktyle oraz wodę. Podgrzewamy ok.5min.
- Następnie dodajemy syrop i mieszamy, podgrzewamy jeszcze 3min. Ja osobiście lubię kawałki owoców w dżemie, jeżeli nie lubisz należy zblendować zawartość garnka.
- Na samym końcu wrzucamy nasiona chia i mieszamy. Przekładamy do wyparzonych słoików i mocno zakręcamy (dżem można skosztować po ostudzeniu).
- Ostudzony dżem przechowujemy w lodówce, max.7dni.
Znajdź mnie na:
(Visited 89 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz