Domowy słodki dżem z porzeczki. Bez cukru. (v,gf,sf)

Idealny dżem do naleśników, kanapki czy gofrów. Możecie go połączyć z ulubionymi dodatkami: serkiem śmietankowym czy jogurtem. Delikatnie słodki a zarazem lekko kwaskowaty. Dżem można przygotować z innych drobnych owoców.

Składniki

  • 1 szklanka mrożonej czarnej porzeczki (bądź innych drobnych owoców np. mieszanka leśnych bądź mrożone maliny)
  • 8 suszonych daktyli bez konserwantów (np.z Rossmana)
  • 1 łyżka syropu daktylowego
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka nasion chia (eko – nie mają zapachu)

Sposób przygotowania

  1. W garnuszku umieszczamy mrożoną porzeczkę, pokrojone w kostkę daktyle oraz wodę. Podgrzewamy ok.5min.
  2. Następnie dodajemy syrop i mieszamy, podgrzewamy jeszcze 3min. Ja osobiście lubię kawałki owoców w dżemie, jeżeli nie lubisz należy zblendować zawartość garnka.
  3. Na samym końcu wrzucamy nasiona chia i mieszamy. Przekładamy do wyparzonych słoików i mocno zakręcamy (dżem można skosztować po ostudzeniu).
  4. Ostudzony dżem przechowujemy w lodówce, max.7dni.

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *