Domowy serek szpinakowy z pieczonymi pomidorkami (gf)

Przepyszny domowy serek którego zrobisz w ekspresowym tempie! Gwarantuj, że zmieni wiele Twoich dań 🙂 Możesz zrobić śmietankowy, szpinakowy bądź miks tych smaków. Jak lubisz. Wykorzystasz go do chleba, focaccia, naleśników, gofrów itp.

Składniki

  • 1 kostka sera manouri albo ser feta (wybierajcie najprostszy skład, najlepiej kozie i owcze mleko) ; można użyć wegańskiej fety
  • 3 łyżki greckiego jogurtu (nie wybierajcie jogurtów zrobionych z mleka w proszku oraz z dodatkiem śmietanki), można użyć kokosowego jogurtu
  • 1 garść szpinaku + 2 łyżki jogurtu greckiego + 3 listki świeżej mięty (opcjonalnie)
  • pieczone pomidorki (z mojego przepisu >>)
  • sok z limonki do skropienia (opcjonalnie)
  • świeży szczypiorek do podania
  • domowa focaccia (z mojego przepisu >>)

W wersji wegańskiej należy dołożyć sól i pieprz do smaku oraz dla lubiących: 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 🙂

Sposób przygotowania

  1. Przygotowujemy pieczone pomidorki >> – pamiętaj, że pomidorki możesz przygotować nawet dzień wcześniej 🙂
  2. Następnie ser oraz jogurt umieszczamy w blenderze (najlepiej użyć rozdrabniacza). Miksujemy do połączenia i uzyskania kremowej konsystencji.
  3. Szpinak myjemy, osuszamy a następnie umieszczamy w rozdrabniaczu wraz z jogurtem i miętą (ewentualnie, dla lubiących potrawy wykwintne). Miksujemy do całkowitego połączenia i aż masa będzie totalnie zielona 😉
  4. Jeżeli chcemy cały serek szpinakowy to łączymy dwie masy, mieszamy i podajemy z pieczonymi pomidorkami, polane oliwą z oliwek, posypane szczypiorkiem i ewentualnie skropione sokiem z limonki. Możesz też połączyć 3 łyżki serka śmietankowego ze szpinakowym i podać rozdzielone, tak jak ja to zrobiłam 🙂

Cześć, Jestem Kasia

Pasjonatka zdrowego odżywiania, podróży i holistycznego podejścia do życia. Mama najpiękniejszego kwiatuszka.
Certyfikowany specjalista ds. dietetyki (SGGW). Nie jem mięsa. Nie zamierzam Ciebie przekonywać do rezygnacji z ulubionych potraw ale pomogę Ci odkryć „zdrową kreatywność” w kuchni. Jak jeść BEZ TABU żeby być zdrowym.
Tagi:
Udostępnij:

Social Media

Potrzebujesz więcej przepisów?

Prawie 10k subskrybentów

Możesz zrezygnować kiedy chcesz.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *