Przepyszny domowy serek którego zrobisz w ekspresowym tempie! Gwarantuj, że zmieni wiele Twoich dań 🙂 Możesz zrobić śmietankowy, szpinakowy bądź miks tych smaków. Jak lubisz. Wykorzystasz go do chleba, focaccia, naleśników, gofrów itp.
Składniki
- 1 kostka sera manouri albo ser feta (wybierajcie najprostszy skład, najlepiej kozie i owcze mleko) ; można użyć wegańskiej fety
- 3 łyżki greckiego jogurtu (nie wybierajcie jogurtów zrobionych z mleka w proszku oraz z dodatkiem śmietanki), można użyć kokosowego jogurtu
- 1 garść szpinaku + 2 łyżki jogurtu greckiego + 3 listki świeżej mięty (opcjonalnie)
- pieczone pomidorki (z mojego przepisu >>)
- sok z limonki do skropienia (opcjonalnie)
- świeży szczypiorek do podania
- domowa focaccia (z mojego przepisu >>)
W wersji wegańskiej należy dołożyć sól i pieprz do smaku oraz dla lubiących: 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 🙂
Sposób przygotowania
- Przygotowujemy pieczone pomidorki >> – pamiętaj, że pomidorki możesz przygotować nawet dzień wcześniej 🙂
- Następnie ser oraz jogurt umieszczamy w blenderze (najlepiej użyć rozdrabniacza). Miksujemy do połączenia i uzyskania kremowej konsystencji.
- Szpinak myjemy, osuszamy a następnie umieszczamy w rozdrabniaczu wraz z jogurtem i miętą (ewentualnie, dla lubiących potrawy wykwintne). Miksujemy do całkowitego połączenia i aż masa będzie totalnie zielona 😉
- Jeżeli chcemy cały serek szpinakowy to łączymy dwie masy, mieszamy i podajemy z pieczonymi pomidorkami, polane oliwą z oliwek, posypane szczypiorkiem i ewentualnie skropione sokiem z limonki. Możesz też połączyć 3 łyżki serka śmietankowego ze szpinakowym i podać rozdzielone, tak jak ja to zrobiłam 🙂
Znajdź mnie na:
(Visited 119 times, 1 visits today)
Dodaj komentarz